Jäähyväiset

Aloitin aikoinaan bloggaamaan viittä vaille valmiina leipuri-kondiittorina keväällä 2006.
Blogit olivat silloin uusia ja innokkaana päivittelin kakkujen kuvia sekä reseptejä sivuille, tässä kohtaa syntyi kuopuksemmekin.
Ensimmäisen blogin parissa vierähti puolitoista vuotta, kunnes siirryin pitämään tänne silloiselle Koti-ja Ruokala sivuille- nykyiselle Makuja-sivuille Elämä makeaksi-blogia.
Samoihin aikoihin perustin yritykseni Ullanunelma ja sitten alkoikin erittäin täyteliäät työvuodet, kirjoitin monta kirjaa ja perustin yhtä aikaa kivijalkakauppoja.
Jossain kohta huomasin että nyt on liikaa hommia joten tulihan niitä kauppoja suljettuakin ja tehtyä paljon muutakin, mitä voi sitten vanhana muistella ;)

Mutta nyt on tullut aika jättää haikeat hyvästit tälle blogille, haikeat siksi että tätä on ollut erittäin antoisaa kirjoittaa kaikki nämä vuodet. Siitä pienestä vaippapöksyblogivauvastakin on kasvanut blogivuosien aikana eskariin menevä reipas poika.
Meillä on syöty ja tullaan aina syömään paljon kakkuja, ”kerranhan täällä eletään”- on mottoni mun ;)

Blogimuistoja

Tässä ensimmäinen kakkuni blogiin… ja kylläpä jännitti kun blogi aukesi :O
http://blogit.mtv.fi/elamamakeaksi/2007/12/03/pollo-kakku/

Välillä tuli rakenneltua muitakin kuin vain syötäviä kakkuja:

http://blogit.mtv.fi/elamamakeaksi/2008/04/27/tee-se-itse-kakku/

Tapasin myös silloisen idolini Maisien toistamiseen kun kävin Saksassa hänen kurssillaan:

http://blogit.mtv.fi/elamamakeaksi/2008/06/13/mahtava-maisie/

Ja jännittävät paikat olivat syksyllä 2008 kun ensimmäinen kirjani oli ehdolla vuoden keittokirjaksi, no tosiasiassa se ei niin paljoa jännittänyt kuin messukeskuksen lavalla leipominen:

http://blogit.mtv.fi/elamamakeaksi/2008/10/27/messuhulinaa/

Kesäkuussa 2009 pidin lyhyen kakkukurssin Suuren Suomalaisen Kirjakerhon lukijoille:
http://blogit.mtv.fi/elamamakeaksi/2009/06/18/kakkukoulu/

Elokuussa 2009 valmistin kakkukoristeita  Otavalle sekä maalasin elämäni ensimmäisen (ja toistaiseksi viimeisen) muotokuvan Otavan toimitusjohtajalle:

http://blogit.mtv.fi/elamamakeaksi/2009/08/14/kakkukoristeita-syntymapaiville/

Yksi erittäin kiva kohokohta oli päästä opettajan sijaiseksi vanhaan opinahjooni:

http://blogit.mtv.fi/elamamakeaksi/2009/11/22/opintiella/

Ja tämä oli muuten vaan ihana päivä:

http://blogit.mtv.fi/elamamakeaksi/2010/01/17/ihana-paiva/

Vintagekakkuakin tuli tehtyä:

http://blogit.mtv.fi/elamamakeaksi/2010/04/11/vintage-kakku/

Heinäkuun lopussa 2010 jätimme Kainuun ja muutimme Nummi-Pusulaan:

http://blogit.mtv.fi/elamamakeaksi/2010/08/02/mittarimato-leivokset/

Syksyllä aukaisin Ullan Kakkutehtaan ja rakennettiin leipomokin, mutta niinhän siinä kävi että en ehtinyt leipoa kakkuja ollenkaan kun verkkokauppa muutti tänne Nummi-Pusulaan. Leipomo purettiin ja tälle tilalle tulikin ihan muu käyttötarkoitus, joka selviää myöhemmin jos joku sen arvaa:

http://blogit.mtv.fi/elamamakeaksi/2010/09/28/unelmien-rakentelua/

Ja nyt alkaa olla jo sen verran ”uusia” juttuja että muistelot sikseen ja siihen uuteen.
Syksyllä alkaa uusi leivontaohjelmani jonka kuvauksista tosin on jo sen verran aikaa että välillä meinaan unohtaa jo koko ohjelman ;) Mutta sitten taas muistan sen ja lokakuussa nähdään lopputulos:


Mutta tässä vielä kakkuja, kakkuja ja pari piparitaloakin vuosien varrelta:


Lopuksi kiitän nöyrimmin teitä kaikkia ihania lukijoita näistä vuosista,
kun olen saanut jakaa leivonnan iloa teidän kanssanne, iso K-I-I-T-O-S  ♥

Nyt se on vaan heissulivei kunnes alkaa uudet jutut :) !
Ulla

Tallennettu kategorioihin Yleinen | 18 kommenttia

Helinä-keiju kakku

Päivittelenpä tänne nyt sunnuntain ratoksi yhden ohjeen, jonka olin jo unohtanut.
Tämän kakun valmistin viime vuoden lopulla kun kuvasimme vain ohjelman traileria, eli lopputulos ei näkynyt juuri missään vaan ideana oli tehdä kakku.
Hyydytettävät kerroskakut kannattaa antaa hyytyä yön yli vuoissaan jotta ne hyytyvät napakoiksi eikä synny ns. pyöreää reunan muotoa niinkuin näissä kakkusissa, vaikkei se kyllä makua haittaa ollenkaan :)
Kukat valmistin painettavilla päivänkakkaramuoteilla ja kukkien keskustat ovat karkkeja. Ja nyt kesällä mansikkahillon tilalla voi käyttää ihania tuoreita mansikoita, nam!
Ihanaa kesää kaikille, on ollut niin ihanat ilmat ja pian minäkin pääsen niistä nauttimaan ♥


kakkupohja 20 cm:
5 kananmunaa
1½ dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
¾ tl leivinjauhetta

kakkupohja 25 cm:
7 kananmunaa
2½ dl sokeria
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

täyte:
250 g sitruuna-hyydykejauhetta
8 dl vispikermaa

n. 400 g mansikkahilloa tai 500 g tuoreita mansikoita

kostutus:
appelsiinimehua

kuorrutus:
n. 1 kg vihreää sokerimassaa

Vatkaa kananmunat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe siivilän läpi varovasti puhtain käsin sekoittaen joukkoon. Kaada massa voideltuun kakkuvuokaan. Paista kakku uunin alatasolla +175 asteessa noin 40 minuuttia.
Sekoita hyydykejauheet 2 desiin huoneenlämpöistä nestettä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita hyydykeliuos siihen.
Kostuta kolmeen osaan leikatun kakkupohjan alin osa, levitä sille mansikkahilloa ja päälle kerma-hyydyketäytettä.
Laita toinen pohja päälle, kostuta se ja kokoa kakku samalla tavalla, jätä hieman kermatäytettä kakun pinnalle. Kostuta vielä ylin pohja ja levitä kermatäytettä kakun pinnalle ja reunoille ohuesti. Täytä molemmat kakut samall tavalla. Nosta kakut jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Kaulitse kuorrutteet noin 3-4 mm:n paksuiseksi levyksi ja nosta kakun päälle, leikkaa ylimääräinen kuorrute kakun alareunasta pois.
koristeen ohjeen löydät täältä :)

Tallennettu kategorioihin Fantasiakakut | 3 kommenttia

Kukkakakku

Joskus jos oikein tekee mieli makeaa kakkua, väliin voi sujauttaa suklaatäytettä mikä maistuisi kyllä ihan sellaisenaankin…!
Ja jos haluaa sokerimassakuorrutuksen jättää pois, niin valmistamalla täytteen kaksinkertaisena, riittää se kunnon kuorrutukseenkin.

Nyt bloggailuun tulee väkisin pieni tauko, kun syksyllä alkavan tv-ohjelman kuvaukset alkavat ihan pian, mutta sitä ennen vielä toivotan kaikille oikein aurinkoista & lämpimää kesää! ps: pitäkää peukkuja, ketkä siellä tätä sitten lukevatkin :)

 

350 g voita
4 dl luomuruokosokeria
5 kananmunaa
5 ½ dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
½ dl maitoa

suklaatäyte & -kuorrutus:
200 g tummaa suklaata
150 g voita
1 tl vaniljasokeria
2 dl tomusokeria

pintakuorrutus:
valkoista sokerimassaa

kukat:
silikonimuoteilla tehtyjä

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää huoneenlämpöiset kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten joukkoon.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne varovasti sekoittaen, lisää lopuksi maito.
Levitä massa uunipellille ja paista +175 asteessa noin 50 minuuttia.
Leikkaa jäähtynyt pohja neljään osaan.
Valmista täyte sulattamalla suklaa, vatkaa se pehmeän voin kanssa sekaisin, lisäten samalla joukkoon sokerit.
Nosta kakkupohjat päällekkäin ja täytä välit suklaatäytteellä, kuorruta lopuksi kakun ulkopinta täytteellä.
Kaulitse sokerimassa levyksi ja nosta se kakun päälle, siisti reunat.
Silikonisilla kukkamuoteilla saa helposti valmistettua erilaisia kukkasia kakun päälle!

Tallennettu kategorioihin Kahvikakut, Täytekakut | 10 kommenttia

Jewelpet-karusellikakku

Tämä kevät on todella kiireistä aikaa, koska erilaisia hommia on paljon, niin yhtäkkiä huomaan tekeväni karusellikakkua, kun pitäisi olla ihan muissa töissä :o
No, mutta huomenna juhlitaan myös tyttäreni syntymäpäiviä, ja kakku kyllä sopii hieman isommallekin juhlijalle.
Kakku oli helppo tehdä, vaikka voi vaikuttaa ensin työläältä.
Jos kakkua pitäisi kuljettaa, kuljettaisin suosilla päällimmäisen kakun erikseen. Ja tuollainen määrä sokerimassaa saa monen imelähampaan hiljaiseksi muutamalla puraisulla,  kun massoista on vaan niin kiva tehdä kakkuja :)


pohjat 2 kpl:
300 g voita
6 dl sokeria
6 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl kookoshiutaleita

täyte:
8 dl vispikermaa
200 g sitruuna-tuorejuustoa (uusi)
½ dl sokeria
150 g suklaarouhetta
8 liivatelehteä

n. 100 g Lemon curd-tahnaa

kostutus:
n. 3 dl sitruunanmakuista mehua

kuorrutus ja koristelu:
valkoista sokerimassaa
250 g oranssia sokerimassaa
250 g keltaista sokerimassaa
100 g fuksian pinkin väristä massaa
sekä valmiita Jewelpet-koristeita

sokerikreemi:
125 g pehmeähköä, suolatonta voita
250 g tomusokeria
½ rkl maitoa

Valmista pohjat vaahdottamalla pehmeähkö voi ja sokeri, lisää kananmunat yksitellen joukkoon kokoajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet ja lisää siivilän läpi varovasti sekoittaen.
Jaa taikina kahteen halkaisijaltaan 25 cm ja 20 cm:n vuokiin.
Paista kakkupohjat uunin alatasolla +175 asteessa noin 45-50 minuuttia.
Halkaise jäähtyneet kakkupohjat kahteen osaan. (Huom.! kakkupohjien ei tarvitse kohota paljoa uunissa).
Valmista täyte laittamalla liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
Vaahdota kerma, vatkaa joukkoon tuorejuusto ja suklaarouhe.
Kuumenna 2-3 rkl vettä lasissa mikrossa ja liuota kylmästä vedestä puristetut liivatelehdet siihen. Kaada liuos nauhana täytteeseen kokoajan sekoittaen.
Vuoraa kakkuvuoat tuorekelmulla ja aseta kakkupohjat vuokiin.
Kostuta pohjat ja levitä pinnalle sipaisu Lemon curdia. Kaada koko täyte kumpaankin vuokaan tasaisesti. Nosta toiset pohjat täytteiden päälle, kostuta ja nosta kakkuvuoat jääkaappiin hyytymään vaikka seuraavaan päivään.
Valmista sokerikreemi vatkaamalla ainekset sekaisin, kuorruta kakut.

Kaulitse valkoista sokerimassaa isomman kakun päälle todella ohuesti.
Kaulitse sitten oranssia ja keltaista sokerimassaa ja leikkaa ne sektoreiksi.

Kakkutuet leikkasin sopivan korkuisiksi ja kuorrutin ne valkoisella sokerimassalla.
”Pylväät” koristelin fuksianpinkin värisellä massalla:



Lopuksi pitää vielä lähettää pohjoiseen mummuille terkkuja, täällä on jo kesäaika alkanut ja kovasti polskutellaan järvessä, on niinkuin kesäkuussa siellä :)
Ihanaa äitien-ja mummujen päivää

Tallennettu kategorioihin Fantasiakakut | 3 kommenttia

Koristellut mokkapalat

Tavalliset mokkapalatkin pääsevät joskus päydän prinssessoiksi kun ne koristelee.
Minulla alkoi niin tehdä mieli koristella jotakin, että oli pakko leipoa mokkapaloja.
Ja oikeastaan näitä ei kukaan tunnistanut mokkapaloiksi kuorrutuksen ansiosta :O

Helppo leivonnainen myös tulevaan äitienpäivään, onnistuvat myös lapsilta ja koristelu on makuasia :)

3 kananmunaa
3 dl sokeria
200 g sulatettua voita
2 dl maitoa
5 dl vehnäjauhoja
3 tl vaniljasokeria
3 tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaojauhetta

kuorrutus:
4 dl tomusokeria
5 rkl sulatettua voita
muutama rkl vahvaa kahvia
1 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria

kuorrutus:
eri väirisiä sokerimassoja
valkuais-tomusokeri pikeerillä koristelut

Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet varovasti sekoittaen lisäten maitoa välillä. Lisää lopuksi sula rasva.
Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.
Valmista kuorrutus ja levitä se ohuelti leivonnaisen päälle. Nosta levy jääkaappiin kunnes kuorrutus on hieman jähmettynyt.
Leikkaa mokkapalat paloihin.
Kuorruta palat erivärisillä sokerimassoilla ja koristele valkuais-tomusokeripikeerillä.

Tallennettu kategorioihin Leivokset | 5 kommenttia

Minnihiiri- kakku

Eilen allekirjoittanut vanheni taas yhden vuoden lisää ja kakuksi leivoin Minnihiiren, jota en olekaan vielä koskaan leiponut.
3D-kakut on helppo ja nopea tapa valmistaa kääretorttupohjista, väliin laitoin taas mitä jääkaapista löytyi ja hyvää tuli :)
Lämmintä vappua kaikille!

pohja:
3 kääretorttupohjaa (voi riittää myös kaksi)

täyte:
2,5 dl mansikan makuista kermaa
4 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
350 g trooppista hilloa

kostutus:
3½ dl mehu-kivennäisvettä (omena-päärynä)

kuorrutus:
400 g mustaa sokerimassaa
100 g ihonväriseksi värjättyä valkoista sokerimassaa

Valmista kääretorttupohjat. Vatkaa kermat vaahdoksi ja mausta sokerilla.
Tulostin minnihiiren kuvan, jonka otin malliksi viereen.
Laita pohjat päällekkäin ja leikkaa pyöreällä, halkaisijaltaan noin 8 cm:n pyöreällä muotilla korvat, leikkaa myös hieman soikea pää.
Leikkasin kakkualustoista sopivat palat kakun alle, kakun voi täyttää myös suoraan tarjoilualustalle ilman alustoja.
Kokoa kakku kostuttamalla pohjat, levitä hilloa päälle ja lopuksi kermavaahtoa. Laita toinen kerros pohjia ja täytä samalla tavalla loppuun saakka.
Minnin suun ympäryksen päälle laitoin yhden kerroksen kakkupohjaa + täytettä, jotta se olisi korkeammalla kuin muu kakku.
Kostuta ylin pohjakerros ja levitä loput kermavaahdosta sokerimassalle tarttumapinnaksi.
Kaulitse musta kuorrute ja nosta se koko kakun päälle. Värjää valkoista massaa ihonväriseksi ja leikkaa Minnin naama.
Rusetin valmistin Wiltonin kukkamassasta, joka kuivuu erittäin nopeasti, värjäsin rusetin suihkutettavalla spraylla, massan voi värjätä myös esim. pastavärillä.

Tallennettu kategorioihin Fantasiakakut | 6 kommenttia

Minidonitsit

Minidonitsit ovat niin helppoja ja nopeita valmistettavia, että tässä on muutaman päivän aikana tullut tehtyä enemmän kuin laki sallii ;)
Lupasin donitsiohjetta, ja niitä tuli tehtyä useampia. Paistoin donitsit minidonitsikoneella, joiden valmistamiseen menee kaikkinensa aikaa noin 12 minuuttia. Eli aika nopsasti saa tehtyä siinä kahvinkeiton lomassa, vieraiden melkeinpä istuessa jo pöydässä.
Pian on vappu, ja täältä löytyy perinteisten munkkien ohje.

 

Suklaa- ja rahkadonitsit:

Perusdonitsit:

Perusdonitsit 16 kpl:
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
1 dl sokeria
50 g voita sulatettuna
1 dl maitoa
1 kananmuna

Suklaadonitsit 16 kpl:
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
½ dl sokeria
100 g tummaa suklaata sulatettuna
50 g voita sulatettuna
1 dl ruokakermaa
1 kananmuna

Rahkadonitsit 18 kpl:
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
1 dl sokeria
50 g voita sulatettuna
200 g sitruunanmakuista rahkaa
1 kananmuna

1. Sulata voi ja jos ohjeeseen tulee suklaata, se myös.
2. sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Vatkaa sähkövatkaimella kaikki ainekset nopeasti keskenään sekaisin.
4. Laita taikina pursotinpussiin ja leikkaa kärki pois, pursota rinkulat donitsikoneen aukkoihin.
5. Paista donitseja noin 5 minuuttia tai kunnes vaikuttavat kypsiltä.
6. Kasta donitsit halutessasi suklaaseen, vesi-tomusokeriseokseen tms. ja koristele nonparelleilla ym.

Tässä suklaadonitsit valmistumassa, sitten rahkadonitsit:

 

 

 

 

Tallennettu kategorioihin Makeat leivonnaiset, Pullat ja munkit | 13 kommenttia

Salama Mc Queen- koriste

Minulta on muutaman kerran kysytty miten tehdä Salama-koriste, joten tässäpä kuvallinen ohje. Salama-auto on aika monen pikkupojan lempihahmo, jonka valmistamisen on minun mielestä helpointa marsipaanista, jota pystyy paremmin muotoilemaan ilman, että pinta kuivuu nopeasti. Myös pikku osat tarttuvat helposti toisiinsa kiinni ilman elintarvikeliimaa.

Koristeen tein siis marsipaanista, numeroiden päälle töpsöttelin punaista jauhemaista tomuväriä. Kukkanaulalla painoin renkaisiin kuvioita, mutta siihen käy mikä tahansa piikkimäinen työkalu tai esim. hammastikkukin.


Ihan kaikkia pieniä tekstejä ym. yksityiskohtia ei saanut tehtyä kovin tarkasti, kun auto oli suurinpiirtein tavallisen pikkuauton kokoinen.

Tallennettu kategorioihin Koristeet | 3 kommenttia

Pähkinäpiirakka

Tämä ihana ja herkullinen piirakkaohje on kulkenut naiselta toiselle, alkuperäisessä ohjeessa on pelkkiä pekaanipähkinöitä mutta kaupassamme oli vain pähkinäsekoitusta joten laitoin sitä ja namnam miten hyvää piirakka olikaan, kannattaa kokeilla!

pohja:
125 g voita
½ dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna

täyte:
3 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl siirappia
1 rkl vanilliinisokeria
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl sitruunamehua
1/4 tl suolaa
100 g voita sulatettuna
200 g pähkinäsekoitusta

Valmista pohja, sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi hieman pehmeään voihin sekaisin, lisää lopuksi kananmuna ja sekoita taikina tasaiseksi.
Kauli taikina halkaisijaltaan 28 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoilla.
Esipaista pohjaa uunin alatasolla +200 asteessa noin 8 minuuttia.
Valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin, paitsi pähkinät. Rouhi pähkinät, säästä muutamia kokonaisia pähkinöitä täytteen päälle.
Ripota pähkinärouhe pohjan päälle, kaada täyte päälle ja lopuksi ehjät pähkinät.
Paista piirakka uunin alatsolla +175 asteessa 30 minuuttia, laske lämpö +150 asteeseen ja paista vielä 30 minuuttia.


Mikä kuvassa ei kuulu joukkoon:


Kun olin paistanut piirakan ja ottanut siitä valokuvan, tyttäreni huudahti ”täällä on hevonen!” siis missä, pälyilin ympärilleni enkä ymmärtänyt yhtään.
”No täällä piirakassa on Toy Storen Napakymppi-hevonen!”
Voi ei, tämä leipuri saisi pitää silmälaseja leipoessaan! Kun jätin muutaman pähkinän laitettavaksi lopuksi piirakan päälle, niin ilmeisesti tuo hevonen pyöri siinä pöydällä ja meni ihan saksanpähkinästä, siellä se piirakassa paistui tunnin ajan!
En vaan ymmärrä miten en sitä huomannut kun nyt loistaa ihan joka kuvasta niin selvästi :D

 

Tallennettu kategorioihin Makeat leivonnaiset | 17 kommenttia

Maatuska-leivokset

Kakun kanttipalasista syntyi maatuska-leivoksia.
Lisäsin joukkoon vielä 100 g voita ja 1½ dl tomusokeria, sitten vain vatkaimella kunnolla sekaisin ja vähäksi aikaa jääkaappiin jonka jälkeen oli helppo pyöritellä pyöreitä palloja.
Näitä oli tosi kiva maalata tyttären kanssa pääsiäismunien sijaan, tosin ei näitä oikein tehnyt  mieli syödä kun maatuskat näyttivät niin herttaisilta :o

Pyöritä massasta erikokoisia palloja ja laita ne vaan päällekkäin, nosta pallot jääkaappiin hieman kovettumaan.
Kaulitse erivärisiä kuorrutteita levyksi ja ota isolla pyöreällä muotilla paloja. Nosta kuorrutepalat pallojen päälle. Me maalattiin maatuskat nestemäisillä elintarvikeväreillä.

Mummot rivissä:

Tallennettu kategorioihin Leivokset | 5 kommenttia

Pääsiäismuna-kakku

Pääsiäisenä on lupa herkutella, tosin se lupa taitaa olla lunastettu ihan joka päivälle ;)
Halusin kokeilla Dark Brown Muscovado-sokeria, jolla syntyy tummempi kinuskikuorrute kuin fariinisokerilla, lisäksi kuorrute maistuu hieman salmiakilta…naminami!

kakkupohja:
7 munan kakkupohja

täyte:
2 dl kuohukermaa
2 dl Dark Brown Muscovado-sokeria

4 dl vispikermaa
500 g mangohilloa

kostutus:
4 dl ananaslimonadia

tumma kinuskikuorrutus:
2 dl kuohukermaa
2 dl Dark Brown Muscovado-sokeria
2 tl voita
suklaarouhetta

Valmista täytteen tumma kinuskikuorrute edellisenä päivänä. Laita kuohukerma ja tumma muscovado-sokeri kattilaan ja anna kiehua hiljalleen noin 40 minuuttia kunnes seos sakenee, anna jäähtyä seuraavaan päivään jääkaapissa.
Valmista täytekakkupohja 24 cm:n kakkuvuoassa ja leikkaa se neljään kerrokseen.
Vaahdota jääkaappikylmä kinuskikuorrute vatkaimella, vaahdota myös kermavaahto ja yhdistä vaahdot.
Kostuta alin pohja ja levitä päälle mangohilloa. Levitä mangohillon päälle kinuski-kermavaahtoa ja nosta toinen pohja päälle. Kostuta se ja levitä mangohilloa ja taas kinuskikermavaahtoa. Kokoa kakku samalla tavalla loppuun saakka, nostele loput kermavaahdot vain keoksi päälle (reunat leikataan joten ei haittaa vaikkei täytettä ole reunoilla asti) säästä hieman mangohilloa lopuksi koko kakun päälle.
Leikkaa kakun kahdelta sivulta kakkua pois niin, että siitä tulee kananmunan muotoinen.
Valmista tumma kinuskikuorrutus ja lisää lopuksi nokare voita, sekoita kuorrutus kiiltäväksi.
Anna kuorrutteen jäähtyä hieman ja kaada kakun päälle. Ripota pinnalle suklaarouhetta ja koristele marsipaani- tai sokerimassa kukkasilla.

Ps: Kakun leikatut kanttipalat kannattaa säästää, seuraavassa kirjoituksessa kerron mitä me tehtiin niille ;)

Tallennettu kategorioihin Täytekakut | 5 kommenttia

Mangohillo

Meidän pääsiäiskakun väliin valmistin mangohilloa, joka on ihanan keltaista ja pääsiäismäistä.
Itsetehdyn hillon teko on nykyään todella helppoa. Ei muuta kuin marjat tai hedelmät kulhoon, joukkoon hillo-marmeladisokeria ja sitten vain koko seos mikroon.
Itsetehdyssä hillossa ei ole säilöntä- ym.aineita ja sitä voi valmistaa tarvittavan määrän esim. kakun täytteeseen. Hillo kannattaa valmistaa edellisenä päivänä tai ainakin jäähdyttää hyvin jos sitä käyttää täytekakuissa. Raaka-aineiksi käyvät niin tuoreet kuin pakastetutkin marjat & hedelmät.

500 g mangokuutioita (pakasteena)
2 dl hillo-marmeladisokeria (Dansukker)

Laita hieman sulaneet hedelmäpalat tai marjat mikronkestävään kulhoon ja sekoita joukkoon hillo-marmeladisokeri.
Kuumenna täydellä teholla noin 3 minuuttia ja sekoita. Kuumenna vielä toiset 3 minuuttia kunnes sokeri on täysin sulanut ja sekoita lopuksi.
Jäähdytä noin vartin verran ja säilytä puhtaassa astiassa jääkaapissa.

 

 

Tallennettu kategorioihin Yleinen | 4 kommenttia

Ananas-valkosuklaamuffinssit

Muffinssit ovat helppoja ja nopeita leivottavia, varsinkin jos on lapset apuna ;)
Pienimmiltäkin leipureilta sujuu ripotteluhommat mutta suklaan hävikki voi olla melkoinen jos ei ole silmä tarkkana mitä häviää suuhun ja mitä sulatukseen.
Ohjeesta voi leipoa myös kahvikakun, jonka voi halutessaan kuorruttaa samalla kuorrutuksella.

150 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
100 g valkosuklaata
1 tlk (135 g) ananaspaloja
1 dl ananasmehua (1 ananastölkin mehu)
1 dl kookoshiutaleita

kuorrutus:
2 dl vispikermaa
200 g sitruunan makuista rahkaa
100 g valkosuklaata

pinnalle:
kookoshiutaleita
vihreää värisokeria

Vaahdota voi ja sokeri vaahdoksi, lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten joukkoon.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita puuhaarukalla joukkoon. Valuta ananaspalat ja säästä mehu. Sulata suklaa varovasti lautasella mikrossa välillä sekoitellen sitä.
Sekoita ananaspalat, mehu ja valkosuklaa joukkoon.
Pursota massa muffinssivuokiin ja paista uunin keskitasolla +200 asteessa noin 15 minuuttia.
Valmista kuorrutus vaahdottamalla kerma ja sulattamalla valkosuklaa. Sekoita keskenään kermavaahto, sitruunan makuinen rahka ja sulatettu valkosuklaa. Pursota seos jäähtyneiden muffinssien päälle ja ripota pinnalle kookoshiutaleita ja värisokeria.
Muffinssit voi koristella vielä valmiilla tai omatekoisilla koristeilla.

Tallennettu kategorioihin Muffinit | 4 kommenttia

Kukkainen kerroskakku

Pääsiäistä pukkaa mutta sori vaan, nyt ei tule pääsiäisleivonnaisia kun ne leivotaan vasta sitten pääsiäisenä :)
Ennen meillä syötiin pääsiäisherkkuja viikkoa ennen pääsiäistä, ja muinakin juhlapäivinä jatkui sama meno. No, haluan että lapsille jää ihanat muistot oikeista juhlapäivistä, jolloin oikein odotetaan milloin herkkuja pääsee syömään, joten tsottsot rakkaat lapseni, ihan pian on pääsiäinen ja sitten vasta. Joten nyt täällä on tarjolla tavallista täytekakkua minkä viime pyhänä innostuin leipomaan.
Täytekakkuhan maistuu kaikkina juhlapäivinä ja muutenkin, joten tämän kakun muutosohje pääsiäiskakuksi lopussa :)

Ihanaa pääsiäistä kaikille!!!

pohja yht. 15 cm ja 20 cm:n vuokiin:

8 kananmunaa
3 dl sokeria
3½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1½ tl leivinjauhetta

täyte:
6 dl vispikermaa vaahdotettuna
200 g maitorahkaa
500 g mansikoita
100 g valkosuklaata rouhittuna
2 tl vaniljasokeria
½-1 dl sokeria
6 liivatelehteä
300 g mansikkamarmeladia

kostutus:
n. 3-4 dl sokerivettä

kuorrutus:
yhteensä noin 700 g valkoista sokerimassaa
vaaleanpunaista sokerikuorrutetta
ruskeaa sokerikuorrutetta (käytin suklaanmakuista Satin Ice-kuorrutetta)

Vatkaa kananmunat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut jauhot siivilän läpi varovasti sekoittaen joukkoon. Kaada massa voideltuihin halkaisijoiltaan 15 cm ja 20 cm kakkuvuokiin. Paista pohjat uunin alatasolla +175 asteessa noin 40 minuuttia.
Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää siihen maitorahka, valutetut mansikat (jos käyttää pakkasmansikoita), sekä valkosuklaa ja sokerit.
Lisää liotetut liivatteet ohuena nauhana täytteeseen kokoajan sekoittaen.
Leikkaa kakkupohjat kolmeen osaan ja kelmuta kakkuvuoat.
Aseta kelmutetun vuoan pohjalle kakkupohja, kostuta se ja sivele ohuesti marmeladia. Laita täytettä päälle.
Laita toinen kakkupohja, kostutus sekä taas ohuelti marmeladia, lisää loput täytteet. Vielä päälle viimeinen kakkupohja sekä kostutus.  Täytä molemmat kakut samalla tavalla.
Anna kakkujen hyytyä yön yli ja kumoa tarjoilualustalle.
Kaulitse kuorrute ja nosta kakkujen päälle, koristele mielesi mukaan.
Kukkakoristeen ohje ed. postauksessa, pikku kukat on tehty hortensia-muoteilla.

Tässä saman kuvan kakku muutettuna pääsiäiskakuksi, jos vaikka joku innostuisi leipomaan. Eli  kakun voi täyttää esim. mangolla, persikalla ym. ja koristella vaikkapa keltaisella sokerikuorrutteella johon voi spritsata tummalla suklaalla pajunvitsoja.
Valkosuklaalla, vaaleilla sokerihelmillä tai valkoisella sokerimassalla syntyy pajunkissan nuput. Kakun päälle voi laittaa oikeita suklaamunia tai yhden jättisuklaamunan, nam!

Täältä löydät muutamia herkkuja pääsiäisleivontaan:

Pupuleivokset
Rahkapiirakka
Tipuleivokset
Mangopullat
Pääsiäishedelmäkakku
Pääsiäisleivokset
Pääsiäisen sitruunamuffinssit
Pääsiäismasariinit

Tallennettu kategorioihin Täytekakut | 4 kommenttia

Kukka-koriste

Kukkakoristeita on kiva silloin tällöin tehdä. Kukista voi tehdä pieniä tai isompia ja käyttää kakkujen, muffinssien , leivoksien ym. koristeina.
Tämä kukka ei taida muistuttaa mitään oikeaa kukkaa, joten se on sitten pelkkä kukka ;)
Kukan valmistin sokerimassasta, millä lehdet saa paljon ohuemmiksi kuin marsipaanista.
Kukan voi välillä nostaa foliosta muotoiltuun kuppiin, jota terälehdet kuivuvat oikeaan asentoon.
Lopuksi terälehdille voi sivellä pensselillä kristallipulveria, joka antaa ihanan lempeää hohtoa.

Vinki rosoreunamuotin käyttöön sain Ebeltä, että kiitos vaan :)
Niin ja oikein hauskaa aprillipäivää!
Minua saatiin huijattua vaikka aamulla muistin että on aprillipäivä :O

Tallennettu kategorioihin Koristeet | 5 kommenttia