Putkat vailla tallentavia kameroita

Rasoul Pourakin tarinaa on hämmästelty viime päivinä. Nyt keittiömestari antoi ensimmäisen tv-haastattelunsa. Hän tahtoi antaa sen kaikista mahdollisista vaihtoehdoista nimenomaan meille.

Vartija hakkasi Pourakin poliisivankilassa. Tapahtumia todisti tallentava valvontakamera. Helsingin Pasilassa sellainen on, mutta esimerkiksi Töölön säilössä ei ole. Jokaisella poliisipiirillä on omat käytäntönsä. Suomessa ei ole selvitetty tallentavien valvontakameroiden yleisyyttä.

Putkat vailla tallentavaa kameraa mahdollistavat piiloon jäävät pahoinpitelyt. Tallentumatta jäävät myös yleiset tilanteet, joissa riehuva asiakas satuttaa poliisia tai vartijaa. Pourakin tapaus osoittaa, että yhtenäisempi kameravalvonta olisi tärkeää sekä putkaan joutuneiden että poliisien oikeusturvan kannalta.

-- -- --

Samalla kun kameravalvonnan lisäämisestä olisi useita hyötyjä, on tekniikka joutunut myös vastatuuleen. Esimerkiksi Kuhmoon, Sotkamoon ja Suomussalmelle on ostettu reaaliaikaiset putkakamerat, joita ei kuitenkaan enää käytetä. Ne törröttävät seinässä tyhjän panttina.

Vielä jokin aika sitten Kajaanin poliisit pystyivät valvomaan kameroilla kaukana olevia putka-asiakkaita. Etävalvonnan lisäksi putkissa kävi toki myös miespartioita, pelkkien kameroiden varassa ei oltu.

Sitten eduskunnan perustuslakivaliokunta otti kannan etävalvontaa vastaan. Ratkaisu tarkoitti sitä, että esimerkiksi Kuhmossa kiinni otettu häirikkö kuljetetaan putkaan kymmenien kilometrien päähän Kajaaniin. Kuskauksen aikana kyseinen poliisipartio ei voi tehdä muuta.

Sotkamossa on lattiaturvamatto, jolle juopuneet vielä jokin aika sitten pantiin. Matto otti dataa sydämenlyönneistä ja hengityksestä, hätätilanteissa hälytys piippasi vartijan kännykässä. Kun parlamentaarikot käänsivät etävalvonnalle selkänsä, poliisit eivät ole enää voineet käyttää lattiaturvamattoa. Systeemi on käyttämättömänä kiinni lattiassa.

Syrjäseutujen poliisit eivät juuri ole tälle Arkadianmäen linjaukselle hurranneet.

Tietoja Jussi Eronen

Jussi Eronen on MTV Uutisten toimituspäällikkö. Hän vastaa uutistoimituksen johtoryhmässä tutkivasta ryhmästä, ajankohtais-, aamu- ja teemaohjelmista, dokumenteista, tapahtumista kuten SuomiAreenasta ja tietopalvelusta. Blogissaan hän panee uutisaiheet pakettiin ja seuraa, miten tutkivan journalismin jutut jatkavat elämäänsä tv-lähetysten jälkeen.
Aihe(et): Rikos ja oikeus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.

55 vastausta kohteessa Putkat vailla tallentavia kameroita

 1. vuoden poliisi sanoo:

  Kyseisessä videossa oli silmiinpistävää, että putkassa oli kameravalvonta, mutta vartijat ja poliisit eivät kiinnittäneet siihen mitään huomiota eivätkä he antaneet sen häiritä rikoksentekoaan. Eli toisin sanoen he joko eivät ole koskaan aiemmin hakanneet ketään putkassa eivätkä siksi huomanneet ajatella kameran olemassaoloa, tai sitten he hakkaavat ihmisiä kaiken aikaa eikä kameralla ole ollut mitään merkitystä ennenkään, joten he ajattelivat, että ei se nytkään vaikuta. Kumpaan vaihtoehtoon itse uskot?

  Sinänsä ei ole mikään yllätys, että poliisiasemalla menetellään lainvastaisesti, sillä onhan työpaikkakiusaaminenkin poliisissa yleisempää kuin muilla työpaikoilla:
  http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_2000/15.syyskuu/nayta.php?tiedosto=poty3700.htm

  Jos he kohtelevat toisiaan sikamaisesti, niin mitä he sitten tekevät kiinniotetuille? Huvittaa vain Suomen kansan tavismassojen sinisilmäisyys poliisin suhteen. Eihän nyt ihanat hyvyyden puolustajamme koskaan mitään väärää tee, eiväthän?

  Kiinniotettujen pahoinpitely tulee jatkossa osumaan poliisin omaan nilkkaan. Ihmiset ovat nykyään herkempiä reagoimaan kunniansa ja ihmisarvonsa loukkauksiin. Lisäksi hakattujen joukossa on normaalia enemmän mielenterveydeltään ja tunne-elämältään järkkyneitä ihmisiä, joilla ei ole mitään menetettävää – ja aseiden saatavuus on helpompaa kuin koskaan ennen… Kuinka monen poliisimiehen ja -naisen pitää kuolla pahoinpitelyjä seuraavissa kostoissa, ennen kuin pahoinpitelyt loppuvat? Tätä kannattaisi jokaisen putkapahoinpitelijän miettiä seuraavalla kerralla kiinniotetun päätä lattiaan lyödessään.

 2. Henna sanoo:

  Olen -80 vuonna syntynyt, myyntineuvottelija ja PR/hommia tekevä nainen ja jouduin kokemaan elämäni järkyttävimmän heräämisen viikko sitten Töölön Kisahallin putkassa.

  Lähdin ystäväni kanssa viettämään ihan normaalia nuoren aikuisen lauantai iltaa johon kuului myös alkoholin nauttiminen, viimeinen tarkka muistikuvani illasta on ennen puolta yötä paikasta jossa istuimme iltaa, seuraava olikin jo ihan toista luokkaa! Heräsin kylmissäni 3cm muovipatjalta keltaisessa betoni kopista. Ennen kuin olin edes ehtinyt tajuamaan missä olen havahduin siihen, että minulta oli katkennut yläetuhammas ja ylähuuli oli auki. Käännyin ja huomasin oven edessä lattialla verta sekä katkennen hampaanpalaseni. Järkytys oli niin suuri etten pienenä ihmisenä voi sitä sanoin edes kuvailla. Kysymykset vain pyörivät päässäni ”mitä oli tapahtunut” ”miksi olin täällä” ”miksi kukaan ei kuule minua” ”kukaan ei kerro mitä seuraavaksi tapahtuu” ”mikä oli tilanne” Halusin vain niin paljon pois, aika kului todella hitaasti siitä kun olin herännyt, sympatiaa oli ihan turha kuvitella saavansakkaan.

  En ole aikaisemmin kokenut putkaa, mutta jo se pelkästään järisytti minun pientä maailmaani, puhumattakaan katkenneesta hampaasta ja sen tuomasta särystä ei todellakaan luo positiivista kuvaa poliiseista/vartioista. Olin niin shokissa etten kyennyt töihin makasin särkevän hampaani kanssa kotona yrittäen piiloutua muulta maailmalta ihmetellen ”miten minulle kävi näin” Ihmiset ketä tekevät kyseistä työtä putkassa ovat niin kylmiä niin kylmiä ja virkaintoisia, jotka kohtelevat kaikkia ”asiakkaitaan” yhtä tunteettomasti oli sitten kyseessä ensikertalainen tai jo kymmeniä kertoja ”vierailulla” ollutta, etten yhtään ihmettele sitä mitä ikinä putkissa voikaan tapahtua!

  Soittaessani kisahallin putkaan kolme päivää tapahtuman jälkeen kysyin kuinka voin tehdä tämän lisäselvityspyynnön katkenneesta hampaasta, vastauksen sijaan sain kysymyksiä ”missä olet nyt” ”tämäkö on tapahtunut meillä” ”oliko sairaanhoitaja silloin paikalla” ja kun mainitsin käyneeni IsoRoban poliisi asemalla kysymys oli siihen että ”miksi sä sinne oot menny”.

  Nyt viikko tapahtuman jälkeen haluan ja tulen esittämään selvityspyynnön siitä missä tilanteessa hammas on katkennut. Mahdollista on kuitenkin että olen kaatunut itse ja hammas on katkennut siinä, mutta on myös mahdollista että se on mennyt myös jossain muussa yhteydessä.. tai sitten se kaikki jää pimentoon ja pelko poliiseihin ei lopu.

  Uskon kuitenkin että asiat varmasti selviää tai edes vähän hahmottuvat, kun saan henkilöllisyys paperit kadonneen tilalle ja käyn paikan päällä.

  Syy miksi putkaan alunperin olen joutunut oli se että minut oli laitettu taksiin siitä syystä, että olin niin huonossa kunnossa, mutta koska minun käsilaukkuni oli varastettu jo sitä ennen en pystynytkään maksamaan taksikuskille kotiovellani, joten hänen oli soitettava poliisit paikalle ja koska en ollut pystynyt sanomaan poliiseille kuka olen tai missä asun
  olivat he vieneet minut mukanansa.

  Voimia kaikille kanssa ihmisille.

 3. Laura H. sanoo:

  Sermit:
  Toivottavasti olet väärässä sen suhteen että suomalaiset (miten tämä mielipide muuten mitataan ja todennetaan?) hyväksyisivät toisten suomalaisten hakkaamisen viranomaisten toimesta enemmän kuin ulkomaalaisen hakkamisen viranomaisten toimesta?

  Median näkökulmasta arvioisin, että maahanmuuttajataustaisen pahoinpitelemiseen tarttuminen vain kääntyy helposti näkyväksi, sillä rasismin ja rasististen rikosten ollessa niin kuuma peruna kuin ovat, sen potentiaaliseen olemassaoloon on yksinkertaista puuttua. Tietysti rasisimiin liittyvällä uutisoinnilla on tapana pitää yllä olemassaolevaa keskustelua rasismista, mikä on hyvä sinäsä. Minä en ainakaan keksi miksi asiaa olisi syytä unohtaa.

  Muistuttaisin kuitenkin Kontulassa viime syksynä tapahtuneesta ns. Youtube-pahoinpitelystä, jossa FPS Securityn vartijat pahoinpitelivät miehen joka oli lyönyt naista. Ulkopuolinen henkilö kuvasi tapahtuman ja latasi Youtubeen. Sanottiinko silloin: ”hyvä kun pahoinpitelivät, niin naistenhakkaajalle kuuluukin tehdä”?
  Analogia tapaukseen Pourat: ”kyllä autonpotkijat pitääkin hakata”.

 4. pasi mäkinen sanoo:

  Poliisi, joka tekee vähäisimmänkin rikoksen, ansaitsisi teostaan ankarimman tuomion.Poliisit tekevät joka päivä erityyppisiä rikoksia, koska heitä ei tosiasiallisesti kukaan valvo ja koska heillä on tosiasiallisesti rajaton valta? Osa on lieviä rikoksia mutta osa todella vakavia. Ja monikaan ei tajua, että 95% poliisin tekemistä rikoksista on luonteeltaan sellaisia, etteivät ne koskaan paljastu. Esimerkiksi pakkokeino- ja esitutkinta-asioissa mielivallan käytöllä ei ole mitään rajaa. Sinä, joka tiedät, kuka poliisia muka valvoo, anna minunkin tietää. Mutta pliis, älä vastaa, että oikeusasiamies. Kysehän on vain teatterista.

 5. Jussi - 45min sanoo:

  Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen viides artikla kuuluu näin.

  ”Ketään ei saa kiduttaa eikä kohdella tai rangaista julmasti, epäinhimillisesti tai alentavasti.”

  Tärkein sana tuossa periaatteessa on ”ketään”. Keskustelu Rasoul Pourakin hyvyydestä tai pahuudesta on tässä yhteydessä turha.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *