Onko Sami Hyypiästä huippuvalmentajaksi?

Sami Hyypiä pelasi fantastisen uran, jonka huippuna kymmenen kautta Liverpoolissa, niistä 2001-2003 jopa legendaarisen joukkueen kapteenina. Pelaajaura oli sensaatiomainen, mutta valmennusuralla Hyypiä ei ole päässyt lentoon.

Tai toki pääsi heti sen alussa, mutta siihen oli syynsä. Pelaajaura päättyi 2011, minkä jälkeen Hyypiä nimitettiin saman tien A-maajoukkueen valmennusryhmään Mixu Paatelaisen tueksi. 2012 hänet nimitettiin Bayern Leverkusenin päävalmentajaksi yhdessä Sascha Lewandowskin kanssa. Lewandowski oli jo harjoitellut valmentamista kuusi kautta Bochumin kakkosjoukkueessa ja Leverkusenin junioreissa. Juuri tuo vaihe Hyypiän uralta puuttui kokonaan, mikä on koitunut myöhemmin hänen ongelmakseen; Hyypiä joutui heti pelaajauransa jälkeen liian isoihin saappaisiin kokemukseensa nähden.

Urheilutoimittajat menivät retkuun

Heti avauskaudella Hyypiä luotsasi Leverkusenin Bundesliigan kolmoseksi ja Mestarien liigaan. Monen asiantuntijan mielestä menestyksen takana oli kuitenkin Lewandowski, ei Hyypiä. Suomalaiset urheilutoimittajat menivät raskaasti vipuun, kun he äänestivät Hyypiän käsittämättömästi samana vuonna Vuoden valmentajaksi.

Ongelmat alkoivat jo vuodenvaihteessa 2014. Leverkusen pelasi 15.12.2013 -- 4.4.2014 yhteensä 17 virallista ottelua saldolla 3-2-12. Hyypiä sai potkut. Suomalaisen lähdettyä joukkue hävisi Lewandowskin komennossa 21 seuraavasta ottelusta ainoastaan yhden.

Katastrofi Brightonissa

Kesällä 2014 Championshipin Brighton Hove & Albion palkkasi Hyypiän managerikseen. Kausi alkoi kahdella tappiolla, sitten tuli kaksi voittoa. Joulukuun 20. päivään mennessä tuli tämän jälkeen yksi voitto 16 ottelusta ja Hyypiä erosi. Ura näytti olevan rajussa alamäessä. Hyypiä piti valmentamisesta taukoa syksyyn saakka, kunnes sveitsiläinen suurseura FC Zürich palkkasi hänet. Seura on voittanut 2000-luvulla kolmesti Sveitsin mestaruuden ja kolmesti cupmestaruuden. 2010-luvulla seura on ollut kerran mestarien liigan lohkovaiheessa ja kahdesti Eurooppa liigan lohkovaiheessa, edellisen kerran viime vuonna. Viime kaudella joukkue sijoittui Sveitsin liigassa kolmanneksi.

Vaikeaa myös Zürichissa

Kausi on alkanut heikosti. Eurooppa liigan karsinnassa tuli saman tien lähtö Dynamo Minskiä vastaan. Liigassa voittoja ei ole tahtonut tulla kirveelläkään ja vasta sunnuntain 5-3-voitolla Luganosta FC Zürich nousi jumbosijalta voitettuaan ennen sitä 15 liigapelistään vain yhden. Lugano-voitto oli kauden ensimmäinen kotivoitto joukkueelle.

Kun harjoitusotteluita ei lasketa mukaan, on Sami Hyypiä valmentanut 15.12.2013 lähtien kolmessa eri seurassa yhteensä 63 ottelua. Voittoja on 13, tasapelejä 21 ja tappiota 29. Leverkusenin jälkeen Hyypiä sai käsiinsä edellisvuonna Valioliigan nousukarsinnoissa olleen Brightonin, nyt hän johtaa joukkuetta, joka oli viime vuonna Sveitsin liigan kolmonen. Brighton oli pudota Championshipistä kaudella, jonka Hyypiä aloitti ja nyt FC Zürich on seuran historiaan nähden kammottavassa jamassa.

Pientä orastavaa toivoa

Onko Sami Hyypiä siis huono jalkapallovalmentaja? Sitä me emme voi vielä tietää. Kovin ohdakkeinen on aloitus kuitenkin ollut. Hyypiä käy parhaillaan läpi erittäin kovaa koulua. Hän on ollut viimeiset kaksi vuotta tilanteessa, missä tappioita tulee koko ajan tuplasti enemmän kuin voittoja. Hyypiän voittoprosentti 63 viime ottelusta on juuri ja juuri yli 20. Nyt hänellä on Zürichin kanssa allaan viisi peräkkäistä ottelua ilman tappiota, kaksi voittoa ja kolme tasapeliä. Kausi on vielä mitenkuten pelastettavissa.

Väärä reitti maksoi paljon

Mielestäni Hyypiä teki virheen siinä, että lähti valmentamaan heti aktiiviuransa päätyttyä. Ja jo ensimmäinen pesti oli kannuksiin nähden liian kova, huippuseura Bundesliigasta. Tavallaan Hyypiä olisi ollut hullu, jos ei olisi ottanut tarjousta vastaan, mutta toisenlainen reitti olisi varmasti tehnyt hänestä tänä päivänä paremman valmentajan, mitä hän nyt on. Ensin akatemiavalmennusta tai joku juniorijoukkue, sitten ehkä kakkosvalmentajaksi jonnekin isompiin ympyröihin ja sitä kautta päävalmentajan töihin. Tämä tie olisi ollut paitsi kehittävämpi, myös turvallisempi; nyt Hyypiän sädekehä uhkaa rapistua, sillä tilastot ovat tylyjä ja valmentajavalintoja tekevät seurapomot osaavat niitä tulkita kiusallisenkin hyvin. Ja voi olla, että vuoden parin breikki jalkapallon arjesta pelaajauran päättymisen jälkeen olisi tehnyt sekin hyvää ja auttanut näkemään asioita kauempaa hiukan eri tavalla.

Loppuvuosi ja kevät Zürichissa ei ole vielä Sami Hyypiän viimeinen oljenkorsi valmentajana, mutta tulosta on alettava tulla. Muuten uhkaa käydä niin, että kaikkien vähänkin merkittävien valmennuspestien ovet pysyvät suljettuna. On mahdollista, että Sami Hyypiä on jonakin päivänä yhtä suuri valmentaja mitä hän oli pelaajana. Mutta pitkä ja kivikkoinen tie siihen määränpäähän on.

Tallennettu kategorioihin Jalkapallo | 1 kommentti

Jääkiekon eetos, my ass – kohta joku kuolee

Viimeisen kuuden päivän aikana meno jääkiekon liigakaukaloissa on ollut kuin pohjalaisilla markkinoilla häjyjen kulta-aikana. Tätäkö Liiga, seurat, pelaajat ja fanit todellakin haluavat?

Perjantaina se alkoi. Ilveksen Antti Tyrväinen sai yhdeksän ottelun pelikiellon taklattuaan avojäällä Tapparan Kristian Kuuselaa kyynärpäällä päähän. Jo ennen sitä Tyrväinen oli mukiloinut jäässä ilman kypärää makaavaa Tapparan puolustajaa Alexander Bonsaksenia. Äkkiseltään voisi kuvitella, että paljaan pään ja kivikovan jään kohtaaminen ei ole ollut kovin hellä.

-- Kypärä on irti, toinen on selällään ja lyöt nyrkillä päähän. Siinä voi kuolla, tiivisti Tapparan valmentaja Jussi Tapola osuvasti tilanteen.

Samassa ottelussa Tapparan Markus Kankaanperä veti vielä Ilveksen Joonas Vihkoa päähän ja sai kolmen ottelun pelikiellon. Raikasta perjantaimeininkiä.

Tiistaina SaiPan Mikael Kuronen taklasi HIFK:n Corey Elkinsiä, joka talutettiin kaukalosta. Jäähyä ei tuomittu, joten IFK:n Micke Åsten kävi kostamassa tilanteen, kaverit roimivat toisiaan paljain nyrkein päin pläsiä ja lopulta Åsten sai selätettyä Kurosen. Erittäin miehekästä toimintaa.

Keskiviikkona sama meno jatkui potenssiin kaksi. TPS:n maalivahdilla Teemu Lassilalla pimeni täydellisesti. Ässien Josh Gratton oli taklannut TPS:n Elmeri Erosta, mutta jäähyä ei tullut. Niinpä Lassila päätti nerokkaasti kostaa: hän heilautti maalivahdinmailallaan takaa päin viikateiskun suoraan Grattonin kasvoihin. Veri pulppusi ja Gratton jätti kentän. Niin jätti Lassilakin ja voi olla, ettei hän tuon jälkeen ihan hetkeen pelaa. Jos nyt ei Grattonin henki ollut höllässä, niin näkökyky kyllä. Mutta kosto. Mitä väliä seurauksilla? Mitä väliä, jos toinen sokeutuu, saa aivovaurion tai jotakin vastaavaa. Kostettava on. Urheilussa…

Eikä tämä vielä mitään. Veri lensi iloisesti myös Jyväskylässä koston kierteen tuloksena. Sportin Niko Peltola taklasi ensin Topi Nättistä. Sen jälkeen JYP:in kaksimetrinen Nolan Yonkman kävi runnomassa Peltolan jäähän. Seuraavassa vaihdossa Sportin Ville Rajala kävi kostoksi Yonkmanin kimppuun, mutta sai ”pienen” kokoeron vuoksi aika nopeasti itse turpaansa. Pää verillä, silmäkulma auki ja tikattavaksi. Ottelun jälkeen Sportin Tuomas Vänttinen äityi hehkuttamaan Rajalaa.

-- Iso hatunnosto Rajalalle, kun tiedetään kaverin (Yonkman) koko, nimi ja minkä verran hän on myllyttänyt. Sytytti kyllä meitä, Vänttinen kehui.

Vai että sytytti. Joku ilkeämielinen voisi kysyä, mistä nämä kaverit mahtavat syttyä siviilissä.

Pyydän anteeksi, mutta missä näitä urpoja kasvaa ja millaisilla kasvatusmetodeilla? Isä ja äitikö heidät ovat kasvattaneet vai jääkiekko? Kostoa koston perään, järjettömiä tekoja, joista kaukalon ulkopuolella joutuisi käräjille, ja sitten vielä kaverin kehut päälle. Tyhmyys tiivistyy.

Myönnän, olen pasifisti ja kukkahattusetä. En hyväksy väkivaltaa koskaan enkä missään tilanteessa. En ole koskaan ymmärtänyt, miten sääntöjenvastainen väkivalta voi kuulua jonkin urheilulajin kirjoittamattomiin sääntöihin. Kuka perkele sen on keksinyt? Ja missä muussa lajissa tapahtuu vastaavaa? Ja sitten hemmetin iso osa lätkäjätkiksi itseään nimittäviä spedejä (iso anteeksipyyntö Pertti Pasanen, RIP) hevostelee melkein kyynel silmänurkassa, että tässä on kyse ainoastaan tämän hienon pelin koodista ja eetoksesta. Hyi helvetti. Koston kierre alkaa pienistä teoista: yksi tönäisee, toinen lyö, kolmas taklaa päähän, seuraava vetää poikittaisella kasvoihin. Väkivalta ruokkii väkivaltaa ja ruokahalu kasvaa syödessä. Ja kohta joku on teholla tai ruumishuoneella.

Pidän jääkiekosta kyllä. Kovastakin pelistä. Käsitykseni kovasta pelistä on vain täysin toinen kuin lätkäjätkillä. Olen kysynyt ennenkin, mutta kysyn jälleen: miksi näitä kostoja ei voi toteuttaa taklaamalla jumalattoman kovaa, niin että sattuu, mutta sääntöjen puitteissa? Jos kerta ei riitä, seuraavassa vaihdossa vielä toisen ja ehkä kolmannenkin kerran. Miksi ei?

Nyt te lätkäjätkät siellä omassa kuplassanne ynisette, että ei ketään voi sattua, jos luistimet jalassa vähän hanskalla silpaisee nenänvarteen. Ei ehkä voikaan, mutta nyt ei ole kyse siitä. Kun kypärätöntä jäässä makaavaa pelaajaa hakkaa hanskalla kasvoihin tai vetää takaapäin mailalla viikateiskun toisen naamaan, ollaan kahdessakin mielessä hämärän rajamailla. Voisiko joku lajin sisällä oleva auktoriteetti hissukseen puhaltaa tämän vastenmielisen ja oksettavan pelin poikki, tai edes sanoa jotakin?

Minua ei sinänsä kiinnosta tippaakaan, vaikka jotakin sattuisi. Tappakaa vaikka toisenne siellä kaukalossa, jos haluatte. Mutta älkää enää sen jälkeen tulko puhumaan yhtään mitään urheilusta, eetoksesta tai koodista, vaan hautautukaa jonnekin syviin poteroihin teutaroimaan keskenänne. Myykää pääsylippuja ja olutta, kyllä kansa tulee. Ei maailmasta urpot lopu, sen olemme saaneet lukea kuluneiden viikkojen aikana lehtien palstoilta ihan muilta kuin urheilusivuilta.

Tallennettu kategorioihin Jääkiekko, Urheilu ja yhteiskunta | 8 kommenttia

Mitä tapahtui Radamel Falcaolle – El Tigren ura huipulla ohi

Jalkapalloilijan pitäisi olla 29-vuotiaana parhaimmillaan; kokemusta ja näkemystä on jo, ikävuodet eivät vielä kangista, eivätkä ihan kaikki median kirjoituksetkaan aiheuta enää paineita. Kolumbialaisella Radamel Falcaolla on ikää juuri tuo 29, mutta ura on kääntynyt hämmästyttävän jyrkkään syöksyyn. Mitä ihmettä Falcaolle on oikein tapahtunut?

Falcao piipahti jo 11-vuotiaana näytillä Amsterdamin Ajaxissa. 13-vuotiaana hän pääsi mukaan Kolumbian kakkosliigaseuran Lanceros Boyacan joukkueeseen. Hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin ammattilaissarjassa pelannut kolumbialainen. Otteluita kertyi kahdeksan ja maaleja yksi, minkä jälkeen argentiinalainen River Plate hankki 15-vuotiaan pelaajan riveihinsä 320 000 punnalla. Debyyttikausi miesten joukkueessa oli 2005-2006, jolloin 19-vuotias nuorukainen teki 11 liigaottelussa seitsemän maalia. Toinen kausi oli loukkaantumisten värittämänä vaisu, mutta 2007-2009 hän osui Argentiinan liigan 59 ottelussa 24 kertaa. 2007 tuli kutsu Kolumbian maajoukkueeseen.

Porto teki huikeat kaupat

Eurooppalaisseurat alkoivat herätä, ja Porto osti miehen kesällä 2009 vain 2,7 miljoonalla punnalla. Kauppa osoittautui fantastiseksi neronleimaukseksi, sillä kaksi vuotta myöhemmin Atletico Madrid pulitti Portolle samasta miehestä seuran ennätyssumman, 34,8 miljoonaa puntaa. Eikä ihme; Portossa syntyi 87 ottelussa huikeat 72 maalia. Niistä neljä kahdeksassa Mestarien liigan ottelussa ja peräti 18 maalia 16 Eurooppa liigan ottelussa. Falcao oli mukana voittamassa Portolle Eurooppa liigan. Supertähti oli syttynyt.

Mutta vieläkin parempaa oli tulossa. Kiistatta parhaat vuotensa Falcao pelasi Atletico Madridissa 2011-2013. Kahden kauden aikana Espanjan liigassa hän pommitti 52 maalia ja Eurooppa liigassa 13 maalia, myös Atleticon kanssa hän pääsi nostamaan Eurooppa liigan pyttyä. Tuohon aikaan kolumbialainen puhui mielellään siitä, kuinka hän oli löytänyt henkisen kotinsa Madridista ja nimenomaan punavalkoraitaisten joukosta, eikä hänellä olisi edes tarvetta koskaan pelata missään muualla. Mutta raha.

Katastrofi Monacossa

Kuvaan astui ranskalaisseura Monaco, joka löi tiskiin 46 miljoonaa puntaa, eikä Atleticolla ollut kanttia hylätä tarjousta. Legendaarinen Arsene Wenger oli johtanut Monacon Ranskan mestariksi 1988, yhtä legendaarinen Jean Tigana vuonna 1997 ja Claude Puel vuonna 2000. 2004 joukkue selvisi Mestarien liigaan, mutta talousvaikeudet nakersivat ja 2008 Monaco putosi pääsarjasta. Pelastajaksi saapui venäläismiljardööri Dmitry Rybolovlev, joka osti seuran 2011. 2013 Monaco oli jälleen liigassa ja venäläinen pisti pelaajiin 140 miljoonaa puntaa, siitä 50 miljoonaa meni Radamel Falcaon hankintaan. Mälläys oli kuitenkin lyhytaikaista, sillä kahden seuraavan kauden aikana virta kääntyi ja Monaco myi pelaajia yli 100 miljoonalla punnalla enemmän, mitä se käytti uusien hankkimiseen.

Tammikuussa 2014 Falcaon polven ristiside repesi Ranskan cupin ottelussa, hän joutui sivuun kentiltä puoleksi vuodeksi ja samalla menivät sivu suun Brasilian MM-kisat. Falcao ehti tehdä Monacolle 19 ottelussa 11 osumaa.

Pettymys Manchesterissa

Karmaisevan loukkaantumisen jälkeen Falcao pelasi kauden 2014-2015 aluksi Monacossa kolme ottelua ja teki kaksi maalia. Syyskuun alussa Manchester United lainasi hänet ja sopimukseen sisältyi osto-optio. Loukkaantuminen oli kuitenkin jättänyt jälkensä. Poissa oli se terävyys ja räjähtävyys sekä toisaalta sulava pallonhallinta, mitä mieheltä oli totuttu näkemään ennen polvileikkausta. Unitedissa Falcao pelasi yhteensä 29 ottelussa ja teki ainoastaan neljä maalia. United ilmoitti, ettei käytä osto-optiota, joten kolumbialainen sai mennä.

Mourinho teki virhearvion

Chelsean manageri Jose Mourinho oli juuri johdattanut joukkueensa Valioliigan mestariksi ja hän uskoi, että Falcao palaisi vielä parhaiden päiviensä tasolle. Falcao oli tehnyt maalin seurajoukkueelleen edellisen kerran 31.1.2015. Ja seuraavaa saatiin odottaa pitkään, se nimittäin syntyi Chelsean paidassa 29.8.2015 Crystal Palacea vastaan. Se onkin ainoa maali, jonka Falcao on Chelsealle tehnyt. Mestarien liigan otteluissa Falcao on päässyt kokoonpanoon vain kerran, mutta ei kentälle asti.

Kun mies vielä 2009-2013 pommitti takuuvarmasti maaleja ottelusta toiseen ja oli yksi kovimpienkin joukkueiden pelätyimmistä vastustajista, loukkaantumisensa jälkeen noin 50 pelissä on syntynyt vain seitsemän maalia. Maaotteluita on nyt takana kuusi kappaletta ilman maalin maalia.

Ei enää paluuta huipulle

Palaako Radamel Falcao vielä joskus huipulle? En usko. Samanlaisiin polvivammoihin on karahtanut monen pelaajan ura. Falcao on Kolumbian Mikael Forssell; takana loistava ura, mutta polvileikkausten jälkeen ovat kadonneet kaikki ne ominaisuudet, joita huippuhyökkääjä tarvitsee. Eivätkä he ole ainoita.

Muutama vuosi sitten Falcao oli jokaisen puolustajan painajainen, tiikeri, El Tigre, kuten hänen lempinimensä kuuluu. Nyt hän on taantunut kehrääväksi kotikissaksi, jolta on leikattu kynnet kenties lopullisesti. Varmasti itseluottamuskin on romahtanut, mutta uskon, että syyt taantumiseen ovat enemmän fyysisiä. Puuttuu nopeus ja räjähtävyys, puuttuu kyky nopeisiin suunnanmuutoksiin – ja samalla puuttuu kaikki se, mikä tekee huippuhyökkääjästä huippuhyökkääjän. Ura kansainvälisellä huipulla on ohi – Adios El Tigre.

Tallennettu kategorioihin Jalkapallo | 1 kommentti

Dopingtestauksen tasapuolisuudesta – kiekossa ei testata ja futiksessa ei käryä

Maailmalla vellovan yleisurheilun dopingkohun keskellä on syytä pysähtyä hetkeksi tarkastelemaan muiden lajien tilannetta. On herkullista pyöritellä kielen päällä visioita siitä, miltä urheilumaailma näyttäisi, jos kaikissa lajeissa testattaisiin yhtä paljon ja kattavasti tismalleen samalla proseduurilla.

Nyt tikunnokassa on yleisurheilu, kun vuosituhannen alussa hiillostettiin hiihtoa. Välissä oman myllerryksensä kävi ammattipyöräily. On jokseenkin paradoksaalista, että lajit, joissa on testattu kaikkein eniten, ovat joutuneet silmätikuiksi. Mutta määrän laki jyllää; mitä enemmän testataan, sitä useampi käryää.

WADA teki olympialajeissa viime vuonna 186 723 dopingtestiä. Eniten niistä tehtiin Saksassa, Kiinassa ja Venäjällä. Viime päivien tietojen jälkeen me tiedämme, mitä osalle venäläisten positiivisista testituloksista tapahtui.

Eniten testattu jalkapallossa, yleisurheilussa ja pyöräilyssä

Kesälajien olympialajeista virtsa- ja veritestejä tehtiin yllättäen eniten jalkapalloilussa, 31 242 kertaa, käryprosentti oli 0,5. Kakkosena tuli yleisurheilu 25 830 testillä, kärynneitä oli näistä 1 %. Kolmas tällä listalla oli pyöräily 22 471 testillä, käryprosentti oli yleisurheilun tavoin yksi. Uinnissa testejä tehtiin 12 120 (käryt 0,5 %), painonnostossa 8806 (1,9 %). Kaikki muut lajit jäivät testimäärissä kauas taakse. Isoista maailmalla laajasti levinneistä lajeista esimerkiksi koripallossa tehtiin vain 5439 testiä, lentopallossa 4532 testiä. Kesälajeista isoin käryprosentti oli tuo painonnoston 1,9, sitten tuli ratsastus 1,8, golf 1,6, nyrkkeily 1,3, paini 1,2 ja taekwondo 1,1. Näissä kuudessa eniten käryjä tuottaneissa lajeissa testejä tehtiin vuodessa yhteensä 21 378. Eli vähemmän kuin kolmessa eniten testatussa lajissa jalkapallossa, yleisurheilussa ja pyöräilyssä / laji.

Talvilajien puolella eniten testattiin hiihtäjiä, 5764 kertaa. Luistelu tuli kakkosena 4341 testillä, jääkiekko kolmantena 3736 ja ampumahiihto neljäntenä 2297 testillä. Käryjen kärjessä oli jääkiekko 1,1 prosentilla. Hiihtäjien käryprosentti oli 0,7, ampumahiihtäjien 0,5 ja luistelijoiden vain 0,3.

Biologisen passin testejä tehtiin vuonna 2014 yhteensä 22 849. Niistä ylivoimaisesti eniten pyöräilyssä, 8053. Yleisurheilussa lukema oli 3317, hiihdossa 2243 ja luistelussa 1152. Ampumahiihdon lukema oli vain 632. Tarkkoja lukuja näistä kärynneistä en löytänyt, mutta esimerkiksi yleisurheilussa biologisen passin perusteella vuonna 2014 kärysi 14 urheilijaa.

Jalkapallo – ongelma vai ei?

WADA:n valtavan statistiikkapinon tutkimista voisi jatkaa loputtomiin ja sieltä todennäköisesti löytyisi paljon muutakin kiinnostavaa. Mitä näistä lukemista voimme päätellä? Ainakin sen, että lajien välinen testaus ei ole tasapuolista. Ihan hyvin voi ihmetellä, miksi koripalloilijoita, lentopalloilijoita tai jääkiekkoilijoita testataan niin vähän? Ja miksi ihmeessä jalkapallon testatuista niin harva on kärynnyt? Arsenalin manageri Arsene Wenger kommentoi juuri eilen, että jalkapallossa on iso doping-ongelma. UEFA on kiristänyt omaa dopingvalvontaansa, mutta verrattuna vaikkapa hiihtoon, pyöräilyyn tai yleisurheiluun se on edelleen lapsen kengissä.

Selitykseksi ei todellakaan käy se lajiniilojen usein viljelemä fraasi, että jalkapallossa tai jääkiekossa ei taitoelementtinsä vuoksi olisi dopingilla merkitystä. Jos ja kun nopeudella, kestävyydellä sekä voimalla on merkitystä, on myös kiellettyjen aineiden käytöllä. Joka muuta väittää, ei tiedä ihmisen fysiologiasta yhtään mitään.

Ammattilaissarjat iso ongelma

Joukkuelajien kohdalla on hankala tietää, kuinka paljon on testattu kovimpien ammattilaissarjojen pelaajia, kuinka paljon muita sarjajyriä – se ei WADA:n tilastoista näy. Maalaisjärkeen ei käy, että jalkapallon, koripallon tai jääkiekon ammattilaissarjat olisivat puhtaampia kuin vaikkapa yleisurheilu, pyöräily tai hiihto. Niissä liikkuu yksilölajeihin verrattuna niin valtavat rahamäärät, että kaiken järjen mukaan riskejä otetaan enemmän. Myös dopinginkäytön suhteen. Sillä logiikalla Homo sapiens sapiens –alalajin luonnollinen ajatuskulku toimii.

Jääkiekon NHL ei ole allekirjoittanut WADA:n antidopingsäännöstöä, mutta testaa pelaajiaan itse. Ilkeämielisten huhujen mukaan jokainen pelaaja ja joukkue tietää tarkkaan, koska testaaja tulee kylään. Myöskään koripallon NBA ei ole allekirjoittanut säännöstöä. Baseballin ammattilaisliigalla MLB:llä on myös oma antidopingohjelmansa, kuten jenkkifutiksen NFL:lläkin. On olemassa vahvoja epäilyjä siitä, kuinka näissä tapauksissa pukki voi toimia kaalimaan vartijana. Ei se mielestäni kovin uskottavasti voikaan. Jos näillä lajeilla ei ole mitään salattavaa, miksi ne eivät allekirjoittaisi WADA:n saannöstöä?

Doping ja raha – kaksi suurta syntisäkkiä

Venäjän yleisurheilu on nyt nostettu isolla kauhalla framille, mutta edellä mainituista tilastoista käy hyvin ilmi, kuinka järisyttävä urakka WADA:lla, olympiakomitealla ja lajiliitoilla on edessään, jos koko urheilu halutaan puhdistaa. Yleisurheilu on vain yksi lumihiutale etelänavalla. Jokainen käry on kotiin päin, mutta kovin vähän monissa lajissa edelleen testataan. Tämä työ ei lopu koskaan, mutta pääasia on, että sitä tehdään jatkuvasti, yhä tarkemmin menetelmin ja toivottavasti jatkossa rehellisesti.

Koska urheilun suurimmat ongelmat ovat doping ja raha, löytyy niiden väliltä yhdistävä viiva; mitä enemmän rahaa lajissa liikkuu ja mitä enemmän sponsoreita ja katsojia se vetää, sitä vähemmän on intresseissä antidopingtyö. Taustalla lienee pelko siitä, että kun samanlaisia huipputuloksia ei enää tehtäisi, ei nähtäisi yhtä isoja, nopeita ja voimakkaita pelaajia, laskisi yleisön mielenkiinto, mikä johtaisi kadotukseen – selkokielellä sanottuna rahahanojen kuivumiseen. Urheilu on kuitenkin urheilua ja sirkus sirkusta. Niiden tulisi pysyä erillään. Tämänkin myllerryksen keskellä on jälleen löytynyt huutelijoita, joiden mukaan ainoa keino on sallia doping. Ei ole. Samalla logiikalla voisimme sallia rikollisuudenkin, kun kaikkia väärintekijöitä ei kuitenkaan koskaan saada kiinni.

Tallennettu kategorioihin Doping, Jääkiekko, Jalkapallo, Urheilu ja yhteiskunta, Yleisurheilu | 1 kommentti

Sebastian Coella hikinen urakka dopingin kanssa – Ruotsissa yllättävän paljon kärynneitä

Lordi Sebastian Coe tuskin arvasi, millaisella myllerryksellä hänen puheenjohtajakautensa alkaisi, kun hänet valittiin IAAF:n johtoon Lamine Diackin seuraajaksi kesällä. Voi olla, että puheenjohtajaäänestyksen niukasti hävinnyt Sergei Bubka sen sijaan huokailee nyt tyytyväisenä kotisohvallaan.

Toki jo ennen Coen valintaa kuohui. Kaksi vuotta sitten Mail on Sunday –lehti kertoi venäläisten järjestelmällisesti dopingista ja heidän dopinglaboratorionsa leväperäisyydestä. Vuotta myöhemmin saksalainen ARD teki syvällisen dopingdokumentin, joka herätti laajaa huomiota ympäri maailman. Dokumentissa entiset venäläisurheilijat Vitali Stepanov ja Julia Stepanova kertoivat avoimesti venäläisestä dopingkulttuurista. Tänä vuonna ARD jatkoi paljastuksiaan, nyt oli vuorossa kenialainen yleisurheilu. Reutersin mukaan WADA harkitsee vakavasti Kenian asettamista kansainväliseen kilpailukieltoon peräti neljäksi vuodeksi, koska maassa ei ole tehty riittäviä toimia ilmiselvän dopingongelman korjaamiseksi.

Kaikkein raskain isku tuli kuitenkin viime viikolla, kun ranskalainen syyttäjä alkoi tutkia Lamine Diackia lahjusten ottamisesta. Tietojen mukaan ex-puheenjohtaja oli ottanut miljoona euroa lahjuksia peitelläkseen huippu-urheilijoiden dopingkäryjä. Coelle alkoi tulla hiki, eikä se taida ihan heti kuivua…

Lisää hikeä lordin otsalle

Lisää hikeä pukkasi eilen, kun WADA julkisti 355-sivuisen raportin Venäjän dopingista. WADA suositteli, että IAAF laittaisi kaikki venäläiset yleisurheilijat arvokisakieltoon. Siinäpä lordille pohtimista melkoisesti. En tiedä, olisiko koko maan hyllyttäminen lopulta oikeudenmukaista, sillä varmasti puhtaitakin venäläisurheilijoita löytyy. Tätä näkemystä tukee myös Venäjän täydellinen romahtaminen viime vuosien arvokisojen mitalitaulukossa. MM-kotikisoissaan 2013 Venäjä kahmi 17 mitalia, joista seitsemän kultaa. Viime kesänä Pekingissä saldo oli neljä mitalia. Kyllä sekin jotain kertoo. Todennäköisesti siitä, että Pekingissä ei doupattuja venäläisiä enää ollut mukana. Miksi siis arvokisapanna nyt menneistä synneistä?

Joutuuko Keniakin hyllylle?

Mitalien määristä ei voi suoraan päätellä mitään, mutta Pekingissä USA rohmusi 18 mitalia, Kenia 16 ja Jamaika 12, joista peräti seitsemän kultaista. Kun kaikkien näiden maiden antidopingtyötä on arvosteltu, voidaan lukemia katsoa eri valossa. Pahiten retuperällä ollaan Keniassa. Kovin kauan ei ole siitä, kun WADA uhkasi Keniaa neljän vuoden arvokisapannalla, mutta nyt Venäjä-raportin jälkimainingeissa case Kenia uhkaa jäädä taka-alalle. Yhtenä ehtona Kenian päästämiselle pahasta oli se, että he toteuttavat kaikki vaatimukset täyttävän antidopingkeskuksen, jolle oli jo rahoitus valmiina. Sitä ei kuitenkaan tehty, koska maan yleisurheilujohto ei niin halunnut. Tämä jos mikä on vahva merkki siitä, mikä on asioiden todellinen laita ja tahtotila Keniassa. Juoksijat ovat olleet maalle kansallinen ylpeydenaihe vuosikymmeniä. Nyt Keniassa pelätään, että heidän loistokas historiansa painuu kiellettyjen keinojen paljastumisen myötä lokaan. Olisiko kenialaistenkin näkökulmasta kuitenkin parempi tunnustaa tosiasiat nyt kuin kärsiä neljän vuoden arvokisapanna. Jos kielto toteutetaan, joutuu Kenia joka tapauksessa parantamaan tulevaisuudessa testauksensa tasoa merkittävästi. Nyt ei kannattaisi paljon pullikoida, kun housuista löytyy jo ruskeaa.

Valtava urakka edessä

On selvää, että IAAF:n ja kansallisten liittojen on nyt otettava dopingin kitkeminen tosissaan. Näin ei voi jatkua tai yleisurheilu menettää uskottavuutensa. Talkoissa on oltava joka ikisen maan, mukaan lukien Yhdysvallat ja Jamaika. Yhtään pimeää nurkkaa ei saisi jäädä. Tehtävä on valtavan suuri, muttei mahdoton. Joka tapauksessa nyt on näytetty vain yksi tie: tulevaisuudessa yleisurheilun on oltava mahdollisimman puhdasta, maksoi mitä maksoi. Ja veikkaan, että aika paljon se maksaa ja monia isoja kaloja jää vielä koukkuun.

Ruotsissa ihmeen paljon käryjä

Tällä hetkellä dopingin vuoksi kilpailukiellossa on yhteensä 286 yleisurheilijaa. Heistä venäläisiä on 43, kenialaisia 15, yhdysvaltalaisia kahdeksan ja jamaikalaisia kaksi. Kenialaisten määrä on kova siihen nähden, että maassa ei tosiaan ole omaa WADA:n sertifioimaa antidopinglaboratoriota. Ei sellaista ole kyllä Jamaikallakaan, mikä on jo sillään melkoinen skandaali.

Suomalaisia on muuten listalla tasan yksi, veteraaniurheilija Pekka Viippo, joka kärysi 2009 työnnettyään kuulaa veteraanien MM-kilpailuissa. Kovasti yllättävää on, että ruotsalaisia listalta löytyy peräti kahdeksan, norjalaisia ei yhtään ja tanskalaisiakin vain yksi. Mitä ihmettä Ruotsissa on tapahtunut? Jos kahdeksan suomalaista olisi tällä hetkellä kilpailukiellossa, meillä olisi päällä kansallinen hätätila muutenkin kuin poliittisesti.

Jos otetaan tarkasteluun Pekingin kesän MM-kisojen 10 parasta mitalitaulukosta, menee tilasto seuraavasti: USA 18 mitalia, 8 urheilijaa kilpailukiellossa, Kenia 16-15, Jamaika 12-2, Etiopia 8-1, Puola 8-2, Kanada 8-2, Saksa 8-1, Iso-Britannia 7-2, Kiina 6-2 ja Venäjä 4-43. Miltä mahtaisivat lukemat näyttää, jos kaikki muutkin pöyhittäisiin yhtä tiiviillä kammalla?

Perinteisesti vahvoista eurooppalaismaista esimerkiksi Ranska saavutti Pekingistä kaksi mitalia, Espanja, Italia ei yhtään. Kilpailukiellossa ranskalaisia on yhdeksän, espanjalaisia kolme ja italialaisia kymmenen. Jonkun sortin puhdistumisen merkkejä?

Tallennettu kategorioihin Doping, Yleisurheilu | Jätä kommentti

Ruotsin olympiakomitean järki nyrjähti

Ruotsin olympiakomitea on julkistanut omat rajansa Rion olympialaisten yleisurheiluun. Rajat ovat pöyristyttävän kovia.

Tällainen kentältä ja todellisuudesta vieraantuminen on urheilijoiden näkökulmasta erittäin ikävää. Olympialaisiin pääsy on monelle suuri unelma, uran kohokohta. On mielipuolista asettaa rajat sillä perusteella, että sinne lähdetään ainoastaan menestymään. Tosin Ruotsissa on aiemminkin löysätty kisojen lähestyessä omia rajoja, joten saa nähdä, kuinka tällä kertaa käy. Näillä rajoilla ei Riossa juuri sinikeltainen lippu liehu kesällä 2016.

Ruotsalaisten rajoilla kisoissa ei nähtäisi viime kesän tulosten perusteella yhtään miestä, mutta sentään kuusi naista: Abeba Aregawi 1500 metrillä, Erika Kinsey korkeudessa, Angelica Bengtsson ja Michaela Meijer seipäässä sekä Khaddi Sagnia ja Erica Jarder pituudessa. Viime vuoden tuloksilla suomalaisista menisi Ruotsin kisarajoilla Rioon kolme keihäsmiestä, Sanni Utriainen keihäässä ja Minna Nikkanen seipäässä.

16 lajissa tarvittaisiin Ruotsin ennätys kisarajan saavuttamiseksi. Ideana kuulemma on, että jokaisella lähtijällä on saumat kahdeksan parhaan joukkoon, jopa mitaleille, kuten Ruotsin olympiakomitean johtaja Peter Reinebo sanoo.

Systeemi jättää venyjät ja yllättäjät rannalle. Esimerkiksi Pekingin MM-kilpailuissa Ruotsin Daniel Ståhl ei saanut kiekon kisarajaa rikki, pääsi silti mukaan rankingilla ja oli viides. Samoin kävi suomalaiselle moukarinheittäjälle Tuomas Seppäselle: ei kisarajaa, viimeisenä miehenä rankingilla kisoihin ja finaaliin. Mielenkiintoista ”Ruotsin mallissa” on sekin, että rajoja on tiukennettu kaikissa juoksulajeissa, mutta vain kolmessa naisten kenttälajissa. Esimerkiksi 100 metrillä ruotsalaisten raja on miehissä 10,05 ja naisissa 11,10. Mitä ihmeen järkeä, kun IAAF:n rajat ovat 10,16 ja 11,32?

Arvokisojen aikana puhutaan aina mielellään kisaturisteista, joiden suuri yleisö katsoo käyvän lähinnä lomamatkalla arvokisoissa veronmaksajien piikkiin, jos menestystä ei tule. Ruotsin olympiakomitea näyttää olevan samoilla linjoilla. Tosin fakta on sekin, että kovan tilastotuloksen tehnyt urheilija epäonnistuu arvokisoissa ihan yhtä usein kuin heikomman tuloksen tehnyt.

Tällaisten päätösten tekijöiltä puuttuu mielestäni kokonaisvaltainen näkemys siitä, miten urheilijan polku huipulle rakentuu. On totta, että suurelle osalle suomalaisista ja ruotsalaisista yleisurheilijoista Amsterdamin EM-kilpailut on ensi kauden realistinen päätavoite. Mutta kun EM-kisoissa on käyty, ehkä jo MM-kisoissakin, on se viimeinen askel olympialaiset ja mahdollisesti joskus menestyminen siellä. Tällaisilla rajoilla sen viimeisen stepin ottaminen käy kovin hankalaksi. Aivan varmasti tämä vaikuttaa myös urheilijoiden motivaatioon. Kun IAAF:n kisaraja 100 metrillä on 10,16, se on vielä realismin rajoissa, mutta 10,05 alkaa olla utopia. Myös pitkien aitojen 49,40 on realistinen, mutta Ruotsin 48,70 jo aivan eri luokan tulos.

Osa ihmisistä on aidosti sitä mieltä, että arvokisoihin pitäisi lähteä aina vain menestymään. Jos kaikki maat ajattelisivat näin, kovin olisi vähän urheilijoita kilpailuissa. Miksi ei anneta arvoa sille, että pääsee mukaan ja onnistuu tekemään kykyjensä mukaisen tuloksen ja jopa venymään. Onko maailman 20:nneksi paras urheilija jossakin lajissa jollain tavalla huono urheilija? Jos meillä olisi maailman 20:nneksi paras jalkapalloilija, koripalloilija tai jääkiekkoilija, koko kansakunta olisi polvillaan hänen edessään. Yksilölajeissa sellaista urheilijaa pidetään tusinatavarana, luuserina. Jotain suhteellisuuden tajua, kiitos.

IAAF:n ja Ruotsin olympiarajat:

Miehet 100 m 10,16 (IAAF) 10,05 (SOK) -- Naiset 11,32 (IAAF) 11,10 (SOK)
Miehet 200 m 20,50 -- 20,35 -- Naiset 23,20 -- 22,70
Miehet 400 m 45,40 -- 45,00 -- Naiset 52,00 -- 51,00
Miehet 800 m 1.45,80 -- 1.45,20 -- Naiset 2.01,00 -- 1.59,50
Miehet 1 500 m 3.36,00 -- 3.35,00 -- Naiset 4.06,00 -- 4.05,00
Miehet 5 000 m 13.25 -- 13.20 -- Naiset 15.20 -- 15.15
Miehet 10 000 m 28.00 -- 27.40 -- Naiset 32.15 -- 31.50
Miehet maraton 2.17 -- 2.12 -- Naiset 2.42 -- 2.28
3 000 m esteet 8.28 -- 8.18 -- Naiset 9.45 -- 9.31
Miehet/Naiset 110/100 m aidat 13,47 -- 13,35 -- Naiset 13,00 -- 12,80
Miehet 400 m aidat 49,40 -- 48,70 -- Naiset 56,20 -- 55,00
Miehet korkeus 2,29 -- 2,29 -- Naiset 1,94 -- 1,94
Miehet seiväs 5,70 -- 5,70 Naiset 4,50 -- 4,55
Miehet pituus 8,15 -- 8,15 -- Naiset 6,70 -- 6,70
Miehet kolmiloikka 16,90 -- 16,90 -- Naiset 14,20 -- 14,20
Miehet kuula 20,50 -- 20,50 -- Naiset 17,80 -- 18,20
Miehet kiekko 66,00 -- 66,00 -- Naiset 61,00 -- 62,50
Miehet moukari 78,00 -- 78,00 -- Naiset 71,00 -- 72,40
Miehet keihäs 83,00 -- 83,00 -- Naiset 62,00 -- 62,00
Miehet moniottelu 8100 p -- 8 250 -- Naiset 6 200 -- 6 340
Miehet 4x100 m IAAF: 16 parasta 38,50 -- Naiset 43,10
Miehet 4x400 m IAAF: 16 parasta 3.02.00 Naiset 3.28,00

Tallennettu kategorioihin Yleisurheilu | 8 kommenttia

Järjetön muutos yleisurheilun EM-kisojen juoksumatkoille

Yleisurheilun EM-kilpailujen pikamatkoilla aina 400 metriin ja ratakierroksen aitoihin asti käytetään ensi vuonna uutta systeemiä, jossa 12 rankingin parasta urheilijaa pääsee ilman alkueriä suoraan välieriin.

Euroopan yleisurheiluliitto on ennenkin kokeillut kaikenlaista älytöntä. Joukkuemestaruuskilpailussa heittojen ja hyppyjen määrää on rajoitettu, ja yhtenä vuonna pitkillä matkoilla pudotettiin joka kierroksella viimeinen juoksija pois kisasta.

Nyt on kuitenkin kyse arvokilpailusta, joten siksi uutuutta pitää tarkastella entistä kriittisemmin. Muutama urheilija on jo todennut, että systeemi tuskin vaikuttaa lopputuloksiin. Ei ehkä 100 metrillä tai pika-aidoissa, mutta taatusti 200 metrillä ja ratakierroksen lajeissa.

Paitsi että 12 parasta saa juosta yhden juoksun vähemmän, heidät arvotaan välieriin automaattisesti parhaille keskiradoille. Normaalistihan radat määräytyvät alkuerien tulosten perusteella. Ei mahdu mitenkään yleisurheilun eetokseen, että nuo asiat voi saavuttaa tekemättä yhtään mitään.

On lajeja, joissa vastaavanlaiset asiat ovat kuuluneet kuvioon iät ajat. Soudussa ja melonnassa on keräilyerät, painissa keräilyottelut, tenniksessä kaavio suosii aina rankingissa korkeammalla olevia, jääkiekon säälipleijareissa jo ennalta heikommat väsyttävät itseään. Mutta että yleisurheilussakin.

Olen vanhoillinen yleisurheilu-urpo, mutta mielestäni tämä ei ole oikea tapa toimia. Syynä sääntömuutoksen lienee se, että kun 2012 ensi kertaa samana vuonna käytiin EM-kilpailut ja olympialaiset, aika moni huippu keskittyi jälkimmäisiin jättäen EM-kisat väliin. Tämä riski oli Euroopan yleisurheiluliitolla hyvin tiedossa, kun kilpailuja alettiin järjestää joka toinen vuosi. En oikein usko, että kaksi juoksua kolmen sijaan toisi paikalle yhtään enemmän huippuja. Kyse ei ole kokonaisrasituksesta vaan kilpailuihin valmistautumiseen vaatimasta ajasta ja herkistelystä, kahdesta kuntohuipusta yhden kesän aikana. Sillä ei ole väliä, onko startteja kaksi vai kolme.

SUL:n toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä sanoi, että näillä kokeiluilla pyritään saamaan kilpailupäivistä joustavampia ja nopeatempoisempia. Itse olen täysin vastakkaisella kannalla. Viime kesän Pekingin MM-kisojen päivät olivat niin lyhyitä, että joka kerta harmitti, kun ilta päättyi niin nopeasti. Okei, en ole ehkä keskiverto eurooppalainen TV-katsoja, joten mielipiteeni ei tässä paljon paina.

Euroopan yleisurheiluliiton urheilijavaliokunnan kokouksessa urheilijat tekivät hyvin selväksi, että he eivät tätä sääntömuutosta kannata. Moni suoran välieräpaikan aikanaan saavistakin oli sitä mieltä, että se ei ole tasa-arvoista, eikä kuulu yleisurheilun mestaruuskisojen henkeen. Kuinka ollakaan, liitto ei urheilijoita kuunnellut. Raha ratkaisee. Kaiken.

Toki esimerkiksi olympialaisissa on käytetty samaa systeemiä, kun heikoimmille juoksijoille on 100 metrillä järjestetty esikarsintakilpailu ennen alkueriä. Mutta nyt puhutaan kahdesta täysin eri asiasta. Olympialaisten satasella on ollut mukana noin 100 juoksijaa. Esikarsinnassa on ollut mukana niiden maiden urheilijoita, jotka eivät ole päässet kisoihin tulosrajan perusteella vaan maansa ainoana osallistujana. Silloin karsinta on perusteltu.

Amsterdamissa näille uusien sääntöjen matkoille otetaan mukaan rankingin perusteella 32 maanosan parasta juoksijaa. Olisi oikeus ja kohtuus, jos kaikki nämä huippu-urheilijat saisivat tasa-arvoisen kohtelun.

Moni urheilulaji elää ja hengittää TV:n katsojalukujen kautta. Yleinen oletus on, että urheilukilpailut on pystyttävä rypistämään suorissakin lähetyksissä maksimissaan kahteen tuntiin. Muuten katsojat eivät enää jaksa. Kumma juttu, että esimerkiksi yleisurheilun Eliittikisojen kolmetuntiset ja hiihdon SM-kilpailujen vähintään yhtä pitkät TV-lähetykset keräävät edelleen valtavat katsojaluvut. Ehkä me suomalaiset olemme vain jotenkin pervoja…

Vai voisiko sittenkin olla niin, että urheilulähetystä katsovalle ihmiselle on yksi lysti kauanko lähetys kestää. Ja todellinen fani haluaa aina katsoa rakastamaansa lajia niin pitkään kuin mahdollista, se on täysin varma. Keitä varten tässä sitten yritetään tehdä yleisurheilusta ”joustavampaa ja nopeatempoisempaa”? En oikein jaksa uskoa, että ADHD-osaston hetimullekaikkitännenyt-sukupolvi on muutenkaan kovin kiinnostunut yleisurheilusta. Nyt on tehty ongelma asiasta, missä ei ole mitään ongelmaa. Kuvittelemalla, että tällainen muutos toisi paikalle enemmän huippuja ja sitä kautta enemmän katsojia ja sponsorirahaa. Se ei tule toteutumaan. Joten eiköhän palata liiton pojat vanhaan malliin heti Berliinissä vuonna 2018. Itse asiassa olen täysin varma, että niin tehdään. Pysyvästi.

Tallennettu kategorioihin Yleisurheilu | 3 kommenttia

Jose Mourinho, mitä jos pitäisit breikin?

Portugalilaismanageri Jose Mourinho ei ole koskaan urallaan saanut potkuja kesken kauden heikon menestyksen takia. Sellainen on äärimmäisen poikkeuksellista miehelle, joka on valmentanut huipulla 15 vuotta.

Toki hän lähti Chelseasta syksyllä 2007, mutta silloin ei ollut kyse siitä, etteikö menestystä olisi tullut. Ja Mourinhon ja Real Madridin sopimus purettiin ennen aikojaan kauden 2014 jälkeen, mutta varsinaisista potkuista ei voitu silloinkaan puhua. Nyt voidaan. Mourinho on – hämmästyttävää kyllä – ensimmäistä kertaa urallaan tilanteessa, jossa hänen asemansa on aidosti vaakalaudalla siksi, että hän ei saa joukkuettaan voittamaan.

Tilanne on taatusti managerille omituinen. Hän on marssinut koko uransa menestyksestä toiseen ja paistatellut kirkkaimmissa valoissa. Miltä mahtaa tuntua nyt, kun mies ei saa hommaa toimimaan? Ei ole helppo paikka. Siinä eivät vanhat meriitit paina pätkän vertaa.

Hyvä kysymys on, miksi Mourinho ei nyt saa Chelseaa pelaamaan haluamallaan tavalla. Fakta on, että joukkue ei ole heikentynyt viime vuodesta oikeastaan yhtään, silloin tuli mestaruus. Ja vaikka Valioliigan keskikastin seurat ovat valtavien TV-rahojen ansiosta pystyneet vahvistumaan, on Chelsea edelleen rosteriltaan kärkikastia. Mikä on muuttunut?

Mourinho on aina ollut ylimielinen ja arrogantti. Hän on tiennyt oman arvonsa liiankin hyvin, mutta hänellä on ollut varaa siihen. Kovin monta samanlaisen meriittilistan kanssa operoivaa manageria ei maailmassa ole koskaan ollut. Mutta olisiko juuri se kääntynyt Mourinhoa vastaan? Ollaanko nyt tultu lakipisteeseen, missä sama tapa toimia ei enää riitä? Olisiko Mourinhon kyettävä uusiutumaan? Paitsi managerina, ennen kaikkea ihmisenä.

Monen mielestä – ehkä osa pelaajistakin oli sitä mieltä – Mourinho meni liian pitkälle annettuaan potkut lääkintätiimilleen loppukesästä. Lääkintätiimi toimi tilanteessa täysin oikein, mutta Mourinho käänsi jollakin ihmeellisellä tavalla ottelun tappion heidän syykseen. Oliko tämä merkki siitä, että viimeinenkin suhteellisuudentaju oli katoamassa? Ainahan Mourinho on erotuomareita arvostellut, mutta tuntuu siltä, että tällä kaudella joka ikinen tappio ja negatiivinen asia on mennyt jonkun muun piikkiin. Peiliin ei ole katsottu sitäkään vähää kuin aiemmin – lähes jokaisen heikon suorituksen jälkeen Mourinho on kertonut, että ”olisimme ansainneet ottelusta enemmän”.

Urheilun ansaintalogiikka on pläkkiselvä: voitot ja tappiot ovat aina oman joukkueen ja valmennuksen tekojen summa. 90 minuuttiin ei mahdu niin paljon epäselviä tai epäreiluja odottamattomia tapahtumia, etteikö parempi joukkue kuitenkin voittaisi. Selittely on turhaa.

Ehkä Jose Mourinho on elänyt ja valmentanut niin kauan itse luomassaan ”The Special One” –kuplassa, että hän on alkanut uskoa siihen itsekin liikaa. Että kaikki tulisi automaattisesti vain siksi, että hän on, kuka on. Voisi olla hänen uralleen parasta päivittää ymmärrystään sen suhteen, kuka oikeasti on; tavallinen valmentaja, joka on menestynyt järjettömän hyvin, mutta joka myös väistämättä joskus epäonnistuu ja tekee vääriä valintoja. ”A Normal One”. Yksi meistä.

On todella mielenkiintoista seurata, mitä seuraavaksi tapahtuu. Liigacupista putoaminen Stokelle tiistaina ei varmasti ollut Roman Abramovichille mikään viimeinen naula Mourinhon arkkuun. Mutta kotiottelu Liverpoolia vastaan lauantaina saattaa hyvin olla sellainen. Toisaalta, Valioliiga lasketaan varmasti jo menetetyksi, joten vasta ensi viikon keskiviikon Mestarien liigan kotipeli Kiovan Dynamoa vastaan on faktisesti pakkovoiton paikka. Jos siitä tulee tappio, alkaa jokainen tie tällä kaudella olla tukossa. Se olisi varmasti liikaa Abramovitchille.

Jos Mourinho saa potkut, se aiheuttaa kaksisuuntaisen kiinnostavan tilanteen. Kuka tulee tilalle Chelseaan ja mihin Mourinho menee? Abramovich haluaisi Pep Guardiolan tai Diego Simeonen, mutta molemmat ovat kiinni sopimuksissaan kesään asti. Carlo Ancelotti ja Guus Hiddink ovat vapaana, mutta molemmat haluaisivat saman tien pitkän sopimuksen, kun taas Abramovitch haluaa takuulla odottaa kesään Guardiolaa tai Simeonea. Pattitilanne. Voi olla, että Chelseaa luotsaa loppukauden Mr Nobody.

Mourinhoa on huhuttu PSG:hen tai takaisin Interiin. Interin puikoissa on Roberto Mancini ja PSG:llä Laurent Blanc. Etenkin Blanc on tehnyt niin hyvää työtä, että on liki mahdotonta nähdä seuran luopuvan hänestä. Interilläkin on vielä tällä kaudella mahdollisuudet mihin tahansa Italian liigassa. Jos menestystä tulee, miksi manageri vaihdettaisiin?

Mourinho on pitänyt tällä vuosituhannella taukoa valmentamisesta vain puolisen vuotta talvella 2007-2008. Olisiko nyt pidemmän tauon ja itsetutkiskelun paikka? Olla vain ja miettiä, mitä haluaa ja miksi. Ehkä sitä kautta Jose Mourinho pystyisi näkemään asioita laajemmasta perspektiivistä ja ymmärtämään, että hänkin on vain ihminen virheineen, puutteineen. Kenties sen jälkeen hän voisi olla parempi kuin koskaan.

Tallennettu kategorioihin Jalkapallo | Jätä kommentti

Veikkausliigalla huima noste – vapiseeko jääkiekko jo?

Veikkausliigan kausi 2015 jää historiaan ennätyksellisen jännittävänä. Mestaruudesta, mitaleista, putoamisesta ja karsintaan joutumisesta pelattiin viimeisen ottelukierroksen viimeisille minuuteille saakka.

Normaalia aaltoliikettä kenties, mutta silti. On ollut sellaisiakin kausia, kun kaikki on ratkennut jo kierroskaupalla ennen liigan päättymistä. Esimerkiksi kaudella 2011 HJK:n mestaruusmarginaali oli älyttömät 27 pistettä. Viimeksi yhtä tasaista molemmissa päissä oli 2009, kun HJK oli mestari kolme pistettä edellä Honkaa ja TPS:ää, alakerrassa RoPS ja JJK olivat tasapisteissä, putoajan ratkaisi maaliero.

Aika mielenkiintoista on sekin, että verrattuna juuri tuohon vuoteen 2009, kuusi joukkuetta ei enää ole liigassa 2015; Honka, TPS, Haka, Tampere United, MyPa ja JJK ovat lähteneet, tilalla ovat Ilves, KTP, HIFK ja SJK, kun joukkuemäärä on pudotettu 12:een. Vaihtuvuus on ollut poikkeuksellisen suurta, mutta pelkästään piristävää. Helsingin paikallispelit olivat huikeita kovine yleisömäärineen, SJK on tullut ilmeisen lopullisesti suomalaisen jalkapallon huipulle, Tampereelle saatiin erittäin hyvä noste ja Ilveksen yleisömäärät olivat läpi kauden erinomaisia. KTP joutuu vielä pelaamaan sarjapaikastaan PK-35:n kanssa. Jos rehellinen olen, toivon mieluummin että perinteinen Kotka säilyisi.

Ensi kaudella liigaan tulee taas uusi joukkue, kun PS Kemi nousi. Lapin derbyjä ei olekaan aikoihin liigassa pelattu, edellisen kerran 1980-luvulla. Mielestäni nousukarsintojen palauttaminen liigaan viiden vuoden tauon jälkeen oli erittäin järkevä päätös. Sen ansiosta todella monella joukkueella oli pelattavaa aivan loppuun asti. Jos jossakin, niin tässä kohtaa voidaan ottaa seitinohut yhteys jääkiekkoliigaan. Sinne ei ole noustu kuin kabinetin kautta enää miesmuistiin. Bisnekselle ehkä hyvä, mutta urheilullisesti kaameaa. Siinä missä kiekkoliigassa pelataan jo kauden puolivälin jälkeen iso tukku merkityksettömiä otteluita, jalkapallossa panokset säilyvät loppuun saakka. Veikkausliigan yleisökeskiarvo oli tällä kaudella 2574, paras sitten vuoden 2008. Alkukauden kiekkoliigan yleisökeskiarvo on ollut alle 4200 katsojaa. Ei nyt ihan heti tule mieleen, koska keskiarvot olisivat olleet yhtä lähellä toisiaan. Eroa toki on vielä, mutta olen varma, että urheilullisuuden kautta Veikkausliiga pystyy jatkossa kuromaan eroa kiinni entisestään. Toivoa toki sopii, että se tapahtuisi Veikkausliigan katsojamäärien kasvuna, ei kiekkoliigan lukemien heikentymisenä. Ennusmerkit tosin viittaavat siihen, että Liigan olisi pikaisesti keksittävä jotakin uutta lääkettä, imu pienenee koko ajan.

Veikkausliigan näkyvyys kasvoi tällä kaudella mediassa selkeästi. Osasyy siihen oli varmasti tiukalla sarjatilanteella. Myös uusi kukko SJK herätti ansaittua huomiota. Seinäjoella on tehty valtavan upeaa työtä, joka palkittiin jo nyt. Ensi kaudella joukkue pelaa uudella stadionillaan ja myös Mestarien liigassa. Vaikka stadionista velkaa tuleekin, on SJK:lla kaikki ainekset vakavaraiseksi seuraksi. HJK on saanut viimeinkin varteenotettavan haastajan.

SJK:n isoimmat kysymykset ensi kautta ajatellen ovat ne, jääkö Simo Valakari seuraan ja saako SJK riittävän hyviä vahvistuksia pystyäkseen pelaamaan kunniakkaasti eurokentillä? Mestariseura, ammattilaistoiminta ja uusi stadion ovat kaikki valttikortteja, kun uusia pelaajia aletaan etsiä. Niitä tarvitaan, jos ja kun tavoitteena on pelata lähivuosina vaikkapa Eurooppa liigan lohkovaiheessa. Mahdotonta se ei missään tapauksessa ole.

Ensi kausi on jo nyt näistä lähtökohdista erittäin mielenkiintoinen. Millainen on kuuden mestaruuden putkensa hajottaneen HJK:n vastaisku SJK:lle? Pystyykö loistavan kauden pelannut RoPS roikkumaan yhä mukana mitalitaistelussa? Kuka muu sinne nousee? Helsingin paikallispelien kiihkeys jatkuu taatusti, Lapissakin mitellään aidosti pohjoisen herruudesta. Ja ennen kaikkea, kuinka Veikkausliiga itse pystyy hyödyntämään tämän orastavan nosteen?

Tallennettu kategorioihin Jalkapallo | 1 kommentti

Hiihtäjät kuilun reunalla – missä kulkevat järkevän harjoittelun rajat?

Hiihdon maailmancup alkaa Rukalla marraskuun viimeisenä viikonloppuna. Juuri nyt eletään harjoituksellisesti aikoja, missä taiteillaan isojen määrien ja kovien tehojen ohuella nuoralla.

Hiihtäjien harjoitusmäärät ovat nykyisin valtavia. Pohjat taisi pistää viime kaudella norjalainen Martin Johnsrud Sundby, joka kertoi vetäneensä kauden aikana 1100 tuntia treeniä. Jos lasketaan muutaman viikon ylimenokausi, se tekee kolme ja puoli tuntia joka ikinen päivä. Ja tähän ei ole edes laskettu oheisharjoittelua eli lihaskuntoa, liikkuvuutta ja venyttelyjä. Norjalainen myönsi itsekin, että liikuttiin hulluuden rajamailla, eikä hän halua kokea enää koskaan vastaavaa.

Olympiavoittaja Iivo Niskanen on kokeillut myös täksi kaudeksi määrän lisäämistä, samoin teki Matti Heikkinen, jonka kroppa ei kuitenkaan pysynyt harjoituskuorman perässä ja mies loukkaantui. Niskanen on nostanut harjoitusmääränsä vajaasta 800 tunnista 900:ään. Paitsi määrällisesti, Niskanen kertoo harjoitelleensa tehollisestikin kovempaa kuin koskaan. Kestääkö kroppa mukana? Toki nuorelle miehelle määrän nosto on sinänsä ihan perusteltua; kroppa palautuu vielä paremmin kuin kymmenen vuotta vanhemmilla urheilijoilla.

Heikkinen puolestaan kertoi lisänneensä tälle kaudelle sekä tehoja että määrää, harjoittelusta muokattiin hänen omien sanojensa mukaan entistä repivämpää, mutta samalla lisättiin myös tunteja. Selän rasitusmurtuma katkaisi treenikauden jo syyskuun lopussa. Heikkinen täyttää joulukuussa 32 vuotta ja hän on hiihtänyt huipulla jo vuosikaudet. Hyvä kysymys on, onko tuossa iässä ja tuossa vaiheessa uraa enää edes tarpeen lisätä määriä?

Yleinen kuormitusfysiologinen fakta on, että nuoruudessa tehdään pohjia pääosin aerobisella harjoittelulla, että pystyttäisiin joskus harjoittelemaan oikeasti kovaa. Mitä enemmän treenivuosia tulee ja mitä lähempänä kärkitasoa ollaan, sitä enemmän alkavat tehot korostua määrän sijaan, myös levon merkitys kasvaa joka vuosi. Lukemattomat urheilijat valmentajineen ovat nyykähtäneet siihen, kun eivät ole ymmärtäneet tätä faktaa. Ja sitten on iso joukko heitä, jotka jatkavat junioriaikojen harjoittelua hamaan uratappiin saakka. Vaikka pohja piisaisi, ei tehoja uskalleta tai ymmärretä ottaa koskaan ulos. Juniorivaiheen ja aikuisvaiheen harjoittelu on erilaista. Hyssyttelyllä ei huippua saavuteta koskaan.

Myös uimarien harjoitusmäärät ovat olleet kautta historian valtavia, vaikka kilpailumatkat ovat hiihtoon ja kestävyysjuoksuun nähden ajallisesti erittäin lyhyitä. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi 50 metrin vapaauinnin EM-pronssimitalisti Ari-Pekka Liukkonen harjoittelee poikkeuksellisen vähän, mutta poikkeuksellisen kovilla tehoilla. Jos vertaa vaikkapa Jani Sievisen ja Antti Kasvion harjoitusmäärin, ei niistä voi puhua samalla viikollakaan. Liukkonen on kuitenkin elävä esimerkki siitä, ettei ole yhtä tietä nousta huipulle. Jos olisi, tämähän olisi pirun helppoa.

Tästä päästäänkin kestävyyslajiin, joka on Suomessa tällä hetkellä kaikkein heikoimmassa hapessa eli kestävyysjuoksuun. Meillä on valtavan hienot perinteet ja vuosikymmenten saatossa kertynyttä valmennustietoutta, mutta tulokset laahaavat.

On selvää, että kun juoksussa jalkojen iskutus on valtava, hiihdossa ja uinnissa käytännössä nolla, ei samanlaisista määristä tietenkään voida puhua. Hyvä kysymys silti on, pitäisikö kestävyysjuoksijoidemme käydä välillä rohkeammin äärirajoilla ja mennä aika ajoin niiden ylikin? Ja ennen kaikkea sen jälkeen levätä huolella ennen seuraavaa treenijaksoa. Jonkin sortin lajin sisäpiiriläisenä minulla on se käsitys, että keskimääräinen suomalainen kestävyysjuoksija kyllä harjoittelee paljon, ihan vertailukelpoisesti vähintään Euroopan huippujen kanssa. Mutta uskalletaanko levätä koskaan? Monelle lepopäivä on ruttoon verrattava kauhistus ja jokainen kevyempi viikko lenkkeillään pelko perseessä, jos kunto romahtaa. Siksi monet näistä kevyistä viikoista ovat nekin liian kuormittavia. Ja kun kuormituksen keskimääräinen taso on koko ajan hiukan liian korkea, tulee harjoittelusta tasapaksua mössöä, joka ei kehitä elimistöä. Kovissa harjoituksissa ollaan jo valmiiksi liian väsyneitä, kun kevyet päivät ja viikot on vedetty liian kovaa. Miten silloin voisi kehittyä millään osa-alueella?

Palataan vielä hiihtäjiin. Kun tällä kaudella ei arvokisoja ole, on erittäin mielenkiintoista nähdä, miten käy, kun moni urheilija kokeilee rajojaan harjoittelussa tämän kauden aikana. Syntyykö poikkeavaa tulosta vai ajetaanko metsään, niin että kivet ja männynkävyt lentelevät?

Tour de Ski on maailmancupin ohella kauden pääkilpailu, mutta uutuus on maaliskuussa punnerrettava Ski Tour Canada. Se alkaa vain kahdeksan päivää viimeisen ”normaalin” maailmancupin osakilpailun jälkeen, eikä ole totisesti ihan kevyimmästä päästä. 12 päivään murjotaan peräti kahdeksan kilpailua, toki Tour de Skillä sama setti vedetään kymmeneen päivään. Kuinka monella urheilijalla riittää vielä pitkän kauden jälkeen virtaa matkustaa Kanadaan kiduttamaan itseään? Toivoa sopii, että ainakaan suomalaisista sinne ei lähde yhtään sellaista hiihtäjää, joka tuntee olevansa piipussa jo viimeisen maailmancupin jälkeen. Seurauksena voi olla sellainen elimistön ylikuormitustila, että pahimmillaan valmistautuminen kevään 2017 Lahden MM-kotikisoihin menee kanadalaisen pesuveden mukana jo vuosi ennen monen suomalaisen uran kohokohtaa.

Tallennettu kategorioihin Hiihto, Valmennus, Yleisurheilu | 7 kommenttia