Mikä mättää, Gary Bettman?

Moi taas kaikille! Tässä blogissani en paljon käy omia kuulumisiani läpi. Sen verran kuitenkin, että kesä meni hienosti ja kaikki on ollut kunnossa uuteen kauteen. Täytyy myöntää, että pettymys työsulun alkamiseen on suuri. Mutta käydäänpä tämä case nyt läpi oikein kunnolla.

Muistan vielä hyvin kesäisen kauniin päivän, se oli 22. heinäkuuta 2005.  NHL:n komissaari Gary Bettman ilmoittaa, että vuoden mittainen työsulku on päättynyt ja kertoo innoissaan suu messingillä, miten häikäisevä on NHL:n tulevaisuus kun omistajat saivat vihdoinkin mitä halusivat.  Mr. Bettman oli oikeassa! Koko NHL-bisnes on kasvanut viime työsulusta 2,3 miljardista 3,3 miljardiin, siis miljardi dollaria eli melkein 40 prosenttia. Just niin, näitte oikein! Puhun miljardista!

Uusi palkkakatto on tasoittanut urheilullisesti joukkueiden tasoeroja. NHL on tasaisempi ja mielenkiintoisempi kuin koskaan, tuote toimii ja fanit tykkäävät. Seurat maksavat pelaajilleen enemmän palkkaa kuin koskaan. Kaiken pitäisi olla kunnossa. Mikä tässä sitten mättää? Onko jääkiekolla todella varaa olla jälleen pelaamatta? Viime työsulun aiheuttamat vahingot on juuri ja juuri saatu korjattua. Suurin osa hävinneistä faneista on suunnilleen saatu takaisin. Tosin televisiojätti ESPN, joka hylkäsi jääkiekon ja otti Texas hold’em -pokerin tilalle, on edelleen isoin menetetty tulonlähde.

32 joukkueesta kuulemma 22 tekee enemmän tai vähemmän voittoisaa tulosta. Joukkueet, jotka tekevät tappiollista tulosta, haluaisivat että rikkaat seurat jakaisivat osan voitoistaan näille heikosti pärjääville seuroille. Rikkaiden joukkueiden viesti on tyly: not a chance! Jos ette osaa tehdä bisnestä tai olette väärässä kaupungissa, ei ole meidän ongelma. Komissaari Gary Bettmanilla on tähän loistoidea: Otetaan pois pelaajilta ja annetaan siitä näille köyhille seuroille. Ei onnistu noin vaan, jokaisen kuuluu saada ”omansa” tässä sirkuksessa. NHL valittaa, että pelaajat saavat liian ison potin (57%) koko bisneksestä. Onhan seuroilla kuitenkin se taloudellinen riski, mitä pelaajilla ei ole. Totta, mutta unohtaakohan NHL, että on meillä pelaajillakin riskit. Joka päivä kun laitamme luistimet jalkaan otamme tietoisen riskin, että yksi taklaus voi lopettaa uran tai yksi luistimen viilto lopettaa jopa koko elämän. NHL-pelaajan uran keskipituus on noin neljä vuotta. Onko pelaajalta kohtuutonta ”ottaa vastaan” se mikä hänelle kuuluu?  NHL:ssä on selkeä markkina-arvo joka pelaajalle, seurat ja NHL ovat sen kehittäneet. He tietävät jokaisen pelaajan arvon ja maksavat sen mukaan.

NHL on varoitellut seuroja tekemästä liian pitkiä ja etupainoisia sopimuksia. Eihän seurojen tarvitse niitä tehdä, jos eivät halua. Täydellinen esimerkki on Minnesotan omistaja Craig  Leipold, joka on myös yksi NHL:n työryhmän jäsenistä. Hän tekee kahden pelaajan, Zach Parisen ja Ryan Suterin kanssa 13 vuoden ja yli 100 miljoonan dollarin sopimukset (per pelaaja) ja kertoo jääkiekkomaailmalle, kuinka innoissaan koko Minnesota on tuoreista hankinnoistaan. Seuraavana päivänä hän laittaa NHL-takin päälle, menee pöydän toiselle puolelle ja kertoo samalle jääkiekkomaailmalle, kuinka käsittämättömiä ovat nämä uudet pitkät sopimukset. Come on! Ei mitään joukkuetta pakoteta maksamaan tällaisia summia ja tekemään 13 vuoden järjettömiä sopimuksia. Se on heidän päätöksensä! Eivätkö NHL-seurat vielä tiedä, että yksikään megapitkä sopimus ei vielä ole ollut omistajille toimiva.  Täytyy myös muistaa, että viime sopimuskiistassa se 57 prosentin osuus pelaajille oli heidän tarjouksensa, joka meidän PITI hyväksyä. Ja nyt se ei riitä!

Gary Bettman on ollut NHL:n pomo melkein 20 vuotta. Hänet palkattiin NHL:ään tuomaan palkkakatto ja niin hän myös teki, olihan hän saanut palkkakaton koripallon NBA:hankin. Kaksi kertaa työsulku on ollut katkolla hänen valtakaudellaan, ja kummallakin kerralla työsulku on myös tapahtunut. Nyt on siis kolmas! Hän on varmasti NHL:n vihatuin henkilö. Jokaiseen NHL-joukkueen kotihalliin saapuessaan koko halli buuaa ja osoittaa hänelle mieltään. Kyllä fanit tietää! Hän tienaa itse yli kahdeksan miljoonaa dollaria vuodessa. Olisiko Mr Bettman valmis luopumaan palkastaan, ja antamaan osan siitä näille ”köyhille” joukkueille? Hmm…mielenkiintoinen kysymys.

Samaan hengen vetoon totean, että meidän pelaajayhdistyksen pomo Donald Fehr ilmoitti heinäkuun1. päivänä kun neuvottelut alkoivat, ettei hän halua palkkaa ennen kuin tämä ”sota”on ohi. Pelaajien keskuudessa reaktio oli ihailtava. Kannattaisikohan Mr. Bettmanin yrittää vaikka neuvotella jääkiekko takaisin isoille tv-yhtiöille, kuten esim. ESPN:lle. Se ylimääräinen raha varmaan kelpaisi näille ”köyhille” seuroille.

Joka tapauksessa voittajia tässä kiistassa tuskin löytyy. Erityisesti fanien puolesta olen tosi pahoillani. He eivät tätä todellakaan ansaitse ja täytyy muistaa, että kuitenkin loppupeleissä tämän lystin enemmän tai vähemmän maksavat juuri fanit. Ei auta muu kuin toivoa, että tämä työsulku ei kestäisi kauan ja päästäisiin taas nauttimaan NHL-kiekosta. Maailman hienoin urheilulaji ei tätä ansaitse! Pettyneinä jäädään odottelemaan parempia uutisia. Hyvää jääkiekkokautta sinne, missä se nyt sitten alkaa tai on alkanut!

Aihe(et): NHL, työsulku. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.