Työsulkuarjen kahdet kasvot

Moi taas kaikille! Ja terveisiä USA:n suurimmalta lentotukialukselta USS Nimitziltä! En vieläkään ymmärrä, miten mä pääsin tällaiselle reissulle. Yksi mun parhaista jenkkikavereistani soitti muutama kuukausi sitten ja kysyi, olisinko kiinnostunut lentämään lentotukialukselle ja tutustumaan USS Nimitzin sotalaivaan, jos NHL-kausi ei ole vielä alkanut. No sitä ei tarvinnut kauan miettiä. Niin me viime viikolla sitten lennettiin USA:n laivaston C2-sotakoneella San Diegosta Coronadon laivastotukikohdasta tunnin päähän merellä seilaavalle Nimitzille. Laskeutuminen lentotukialukselle oli huikea kokemus. Koneessa ei ollut ikkunoita, ja arvuutteleminen pimeässä, että koska se vaijeri meidät pysäyttää, oli jännää puuhaa. Tutustuminen laivan työhön ja sen tehtäviin oli todella mielenkiintoista. Suurin yllätys oli tukialuksen koko: 1,5 hehtaarin kokoinen laiva, jossa asuu 5 000 ihmistä. Ja keski-ikä on 21 vuotta! Se on kuin pieni seilaava kaupunki. Eläminen tukialuksella on hyvin askeettista, koko fokus on vain työnteossa.

Arvostus näitä ihmisiä kohtaan nousi kyllä huimasti. Jotkut ovat komennuksella siellä vuosia. Normi työpäivä on 14–18 tuntia. Mitään luksusta sieltä ei löydy, käytävät ovat ahtaat, rappusia ylös alas ja joka suuntaan, ei puhelimia, ei Skypeä, huoneetkin pieniä ja vessoja ei muuta kuin yleisiä kaikille. Eikä edes alkoholia koko laivalla. Eipä olis meikäläisestä noihin hommiin. Ja mä luulin, että NHL-ammattilaisen elämä on raskasta. En luule enää. Huikeata oli myös seistä kannella 30 metrin päässä, kun katapultit ampuivat Hornetit taivaalle. Varsinkin yöllä Hornetien lähdöt ja laskut olivat vaikuttavia. Hyvin nukutun yön jälkeen tutustuimme vielä muutamiin operaatioihin, kunnes oli meidän vuoro päästä kokemaan katapulttilähtö takaisin mantereelle. Ja vau, olihan se hienoa! Se brutaali voima, jolla kone sinkoutuu matkaan, on sanoinkuvaamaton. Vähän yli 100 metrin matka muutamassa sekunnissa, ja kädet ristissä toivot, että kaikki menee hyvin. Siinä ei meinaan virheelle ole varaa, tai sitten ei tarvitse enää miettiä, koskakohan NHL taas alkaa…

No niin, siitä päästiinkin taas toiseen asiaan. Siis siihen työsulkuun! NHL:n työsulku on kestänyt kohta 60 päivää. Tuntuu kyllä että aika on mennyt hitaasti, ehkä oma hitaampi elämäntyylini on sen aiheuttanut. Mutta nyt vihdoinkin on pikkuisen valoa nähtävissä tunnelin päässä. Viimeaikaiset neuvottelut ovat olleet positiivisia ja uskon, että kummatkin osapuolet tietavat tämän kuukauden tärkeyden. Marraskuun pelit on kuitenkin peruttu ja yleinen huoli koko NHL-kauden peruuntumisesta nousi puheenaiheeksi, kun NHL ilmoitti peruvansa uudenvuodenpäivän Winter Classicin. Huolestuneita on varmaan koko jääkiekkomaailma. Täytyy muistaa, että jääkiekko on täällä USA:ssa sen verran pienempi laji kuin esim. baseball, amerikkalainen jalkapallo ja koripallo. Sen takia meidän lajin on tehtävä niin paljon enemmän töitä pitääksemme fanit, ja tämä laji suosiossa. Tämäkään työsulku ei varmasti auta asiaa.

Viimeisimmän 20 vuoden aikana jääkiekolla on ollut enemmän lakkoja ja työsulkuja kuin näillä muilla isoilla lajeilla yhteensä. Se on huono merkki meille kaikille! Muutama päivä sitten luin kauhistuneena artikkelin viime työsulun (2004) vaiheista. Ajatelkaa että NHL:ssä on noin 730 pelaajaa. Siitä 240 sen hetken NHL-pelaajaa ei erilaisista syistä koskaan enää pelannut NHL:ssä sen menetetyn vuoden jälkeen. Se on kauhea määrä, joukossa lajin suuria legendoja kuten Mark Messier, Adam Oates, Ron Francis, Al MacInnis, Igor Larionov, Scott Stevens, Vinnie Damphousse… Osa lopetti, osa vaan menetti työpaikkansa, osa lähti pelaamaan johonkin muualle. Surullista kuultavaa, suorastaan järkyttävää! Niin kuin aikaisemmin olen todennut, todellisia voittajia ei tässäkään kiistassa ole. Mutta uuden sopimuksen löytyminen on siis nyt realistisempaa kuin kertaakaan aikaisemmin,

Sitä odottaessa jatkamme täälläkin jääharjoittelua ja valmistautumista uuteen kauteen. Neljä kertaa viikossa treenataan jäällä. Välillä on 12 jätkää, välillä on ollut vaan Saku ja minä. Mielenkiintoista on ollut palata juniorivuosien rutiineihin: maksetaan omat jäävuorot, kuskataan ja kannetaan kamoja kodin ja hallin välillä, kuivataan vehkeet kotona yms. Mä en tiennytkään, että munkin kamat haisee hielle. Hah! Täytyy sanoa, että huoltajia on ollut ikävä. Sitä ei välillä tajuakaan, kuinka tärkeitä huoltajat ovat pelaajille. Yksinkertaisesti korvaamattomia! Se on vähän kuin äiti perheessä. He tekevät valtavan duunin, että muilla on hyvä olla! Yleensä NHL-joukkueilla on kaksi kokopäiväistä huoltajaa ja yksi kotiin jäävä huoltaja. He menevät hallille aamulla aikaisin, keittävät kahvit, siivoavat paikat, teroittavat luistimet, korjaavat kamoja, tilaavat mailat, luistimet… Treenien jälkeen he pesevät pyykit, varusteet, siivoavat taas kopin ja illalla myöhään kotiin. Reissussa on vielä enemmän hommia. Pelien jälkeen lennetään uuteen kaupunkiin. Kolmen aikaan aamulla kun pelaajat menevät viiden tähden hotelliin nukkumaan, huolto lähtee viemään kamoja hallille. Ja taas on pyykinpesua ja kamojen kuivausta, ja muutaman tunnin unien jälkeen taas hallille valmistautumaan, että kaikki on viimeisen päälle ennen kuin pelaajat saapuvat hallille. Harva muuten ymmärtää, kuinka paljon kamaa yhden jääkiekkojoukkueen mukana matkustaa. Ei vaan 30 pelikassia, mutta esimerkiksi viiden pelin kiertueella pelkkiä mailoja on 300! Eli vaikka tämä homma rankkaa onkin, kyllä meistä pidetään huolta viimeisen päälle. Jokainen pelaaja tietää huoltajien tärkeyden ja arvostus heitä kohtaan on valtava!

Näin tällä kertaa, odotan mielenkiinnolla ensi viikkoa. Uskon että ensi viikko on hyvien uutisten aikaa! Siihen asti morientes!

P.S. Leijonat on tänään saanut uuden päävalmentajan, onnittelut vaan Erkalle! Loistovalinta! Joka joukkueessa, missä Erkka on valmentanut, on myös menestystä tullut. Erkka on herrasmies, joka ei rähjää ja riehu, vaan järjellä, puhumalla ja suurella auktoriteetilla hoitaa hommaansa. Onnea taas uuteen haasteeseen! Kiitos myös Jukka Jaloselle. Huippuvalmentajalle, miehelle jonka päävalmentaja-aikana Suomi on noussut entistä vahvemmin maailman huipulle, kruununa tietysti maailmanmestaruus 2011. Well done!

Aihe(et): Leijonat, NHL, työsulku. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.

17 vastausta kohteessa Työsulkuarjen kahdet kasvot

 1. MÖRKÖ sanoo:

  mortonki !

  Miksi Westerlund ? Sehän on jo nähty. Ei silti, miksei entinen päävalmentaja voisi palata, mutta Westerlund, Virta kuulostaa kovin tutulta ja koetulta. Onneksi nuori Marjamäki saatiin sentään kehiin.
  Itse odotin ja toivoin Kari ”nokka” Jalosta leijonien peräsimeen, mutta ilmeisesti ”diktaattori” Kummola ei tule nokan kanssa toimeen.

  Ei muuta ku hyviä treenejä sinne ameriikkaan. Toivotaan tosiaan, että joulukussa taas pelataan.

 2. kALe sanoo:

  On sellanen kutina, että Teemu on Sothissa mukana. Joten turnauksen paras pelaaja on tiedossa.

 3. Pentti Hilkuri sanoo:

  Juu, KAlen kanssa samaa mieltä. Jos kausi alkaa ja punainen palaa 20-30 kertaa ja edessä kohta olympialaiset, joutunee Teme pyörtämään maajoukkue päätöksensä, varsinkin, kun Erkka on taas kehissä.

 4. Pentti Hilkuri sanoo:

  Mörkö, Erkalla aika hyvä CV hommaan…

 5. Niilo Mäki sanoo:

  Erotuomarin lausunto:

  Olkoot luvut b = työnantajan tarjous ja a = työntekijöiden tarjous sellaiset, että rationaaliluku c = a – b > 0 on tähän päivämäärään saakka tehdyistä (em. muotoa olevista) tarjouksista pienin, ts. c on em. tehtyjen tarjousten erotusten sellainen minimi, joka on positiivinen.
  Nyt luku c on summa, joka ohjataan hyväntekeväisyyteen ja jätkät jäälle. Kaikki saavat osuutensa, ja kaikki voittavat, myös maine.

 6. Jani Maarala sanoo:

  Perjantaina tuli taas takapakkia sitten näissä neuvotteluissa. Harmin paikka, juuri kun kaikki alkoi näyttää positiiviselta niin sitten käy taas näin. Odotin kovasti tätä kautta, sillä mielestäni nyt oli kaikki ainekset kovimpaan NHL-kauteen mitä on vähään aikaan nähty. Granlundin ja Vatasen tulokaskausi, Edmonton Oilersin nuoret tähdet, teikäläisen viimeinen(?) kausi… Listaa voisi jatkaa senkin jälkeen. Harmi, että viimeaikaiset merkit näyttää kauden peruuntumista kokonaan.

  Toisaalta suomalaisfanin ja SM-liigaa seuraavan näkökulmasta varmasti poikkeuksellinen kausi menossa kun niin paljon huippunimiä virtaa Eurooppaan. Kolikolla on aina kaksi puolta, niin tässäkin asiassa.

  Toivottavasti nyt kuitenkin pelit saataisiin siellä Pohjois-Amerikassa käyntiin. Jos ei saada, niin tervetuloa SM-liigaan ja Jokereihin!

 7. Mika Kaakinen sanoo:

  ”P.S. Leijonat on tänään saanut uuden päävalmentajan, onnittelut vaan Erkalle! Loistovalinta! Joka joukkueessa, missä Erkka on valmentanut, on myös menestystä tullut. Erkka on herrasmies, joka ei rähjää ja riehu, vaan järjellä, puhumalla ja suurella auktoriteetilla hoitaa hommaansa. Onnea taas uuteen haasteeseen! Kiitos myös Jukka Jaloselle. Huippuvalmentajalle, miehelle jonka päävalmentaja-aikana Suomi on noussut entistä vahvemmin maailman huipulle, kruununa tietysti maailmanmestaruus 2011. Well done!”

  Kompataan satasella.

 8. Tieteilijä sanoo:

  Teemulle tsemiä ja Sotshissa sitten nähdään sinut jälleen.

  Kalehan on jo sinut sinne ottanut eli olet tässäkin mielessä olympiahistoriaa tekemässä, eli olet jo joukkueessa, jos olet aktiivi ja terve silloin, vaikka niitä joukkueita ei ole missään päin maailmaa nimetty.

 9. Andersson sanoo:

  Tuossa ei sopua tule ennenkuin pelaajat antavat kaikessa periksi. Ja turha minun on täältä käsin alkaa tehdä ehdotuksia NHL:n sopimukseksi. Mutta yhden ehdotuksen voin tehdä: vaihda Sveitsiin pelaamaan. Palkat ovat paremmat kuin Suomessa ja siellä voit pelata 50-vuotiaaksi asti. Sillä tavoin sinulla on vielä monta hyvää kautta edessäsi.

 10. Sanna K. sanoo:

  Tuo Niilon ehdotus on aivan vallankumouksellinen!! Soveltuu periaatteena myös koko joukkoon muillenkin aloille syntyviin työtaisteluihin! Täysin hullua koko työtaistelu, ainakin kun osapuolet jo uivat rahoissaan; hyväntekeväisyyskompromissia parempaa ratkaisua en voi luodakaan:)

 11. Harri sanoo:

  Miten olisi Teemu kiinnostaisiko kotikisat, kun nhlssä ei näköjään jakseta pelata.

 12. Johtaja sanoo:

  Hieno muistutus Teemulta huoltajien suhteen. Itse junioreissa pelanneena ja valmentaneena arvostin aina huoltajia yli kaiken ja yritin siitä myös muita muistutella. Varsinkin junioreissa veijarit tekevät pyyteetöntä työtä nimelliskorvauksella ja suurella sydämmellä. Parikymmentä vuotta huoltajana toiminut tuttunikin sanoi, että ilman päävalmentajaa homma toimii vielä lähes normaalisti, mutta mikäli huoltaja on poissa niin mistään ei tule mitään.

 13. Sarra sanoo:

  Melkoinen reissu sulla tuo lentotukialuksella käynti! Mahtoi olla elämys taatusti. Itse en osaa kuvitellakaan kuinka sitä edes uskaltaisi mihinkään sotakoneiden kyytiin, saati vielä katapulttilähdöt! No, jos tilaisuus mokomaan tulisi, niin pakkohan se olisi uskaltaa, mutta kyllä pelottaisi.

  Voi surkeuden surkeus tätä työsulkua. Kyllä oon kaivannut unettomia öitä Ducksin pelien parissa niin etten olisi arvannutkaan ja onhan se teille kaikille, joiden työnteko on nyt estetty, varmasti vielä sata kertaa rankempaa. Ankea tilanne kaiken kaikkiaan, mutta pitäkää te pelaajat silti pintanne, tehän sen työnkin teette!

  Liigan pitäisi potkaista Gary Bettman johonkin muihin tehtäviin. Bettmanhan tuntuu suorastaan rakastavan työsulkuja ja pistää neuvotteluyhteydetkin poikki tasaisin välein. Vaikka mitäs neuvottelua se edes on, jos liiga vain sanelee, eikä edes kuuntele pelaajien ehdotuksia?

  Erkka Westerlund on oiva valinta Leijonien valmentajaksi, vaikka täytyy kyllä myöntää, että pidin peukkuja Kari Jalosen puolesta.
  Nyt pidän peukkuja, että työsulku saataisiin päätökseen ja pelit käyntiin ja näkisi taas teidätkin jäällä! Pitäkää siellä pelikunto yllä ja lippu korkealla, että saadaan heti kunnon kiekkoa, kunhan kausi vihdoin pyörähtää käyntiin. SM-liiga on kyllä ollut kova tänä vuonna, niin että jos nyt alkaa tosissaan näyttää siltä, ettei NHL ala ollenkaan, niin tervetuloa Suomeen.

 14. Similä sanoo:

  Jotenkin, säälittävää kun isot miehet ovat kuin pikkulapsi tikkukaramellistä tappelemassa. Suurimmalla osalla nhl:ssä pelaavilla vakiopelaajilla on rahaa vaikka jakaa muillekkin sitä ja paljon, niin miksi te vänkäätte vastaan ettei pelaajien palkkoja saisi laskea? Pärjäisitte noilla miljoonillanne kivasti eläkepäiville asti, normisuomalainen saa sen 40 000 vuodessa ja ihan hyvin elää, onko tuo joku ns. ”ihan vain periaattesta” juttu vai mitä? Päättäkää, joko laskette palkkojanne mihin teillä on varaa, tai sitten ette pelaa, ja ette myöskään itke ettei kausi ala. You know.-

 15. hsh sanoo:

  niin yleensäkin naurettavaa että jossain lätkässä on tollaset palkat. ja esim formulois vielä kovemmat. molemmat eivät ole mitään työtä. toisessa äijät luistelee mustan kiekon perässä ja toisessa äijät ajelee ympäri rataa. voi voi ku joskus nämä multimiljonääri pellet joutusivat tekemään oikeita töitä!

 16. mimmi sanoo:

  Moi myös sulle! Oli sulla kyllä huima kokemus tuo lentotukialuksen visiitti. Hienoa kun pääsit tutustumaan sellaiseen paikkaan.(On NHL:n työsulusta ainakin se hyöty)Et olisi voinut muuten sinne mennä et ainakaan kesken pelikauden. Susta tuntui varmaan siellä lentotukialuksella,kuin olisit jossain eri maailmassa.

  Onhan se tosi hyvä,että on huoltajat jotka hoitavat kiekkoilijoiden varusteet kuntoon,että pelaajat voivat sitten taas hoitaa sen pelaamispuolen ilman varusteidensa kunnostamista.

  Onpa vaan tosi harmittavaa tämä työsulun pitkittyminen.
  Kuinkahan kauan mahtaa joutua odottamaan,että näkee taas teidän Ducksien olevan tositoimissa jäällä?
  Teemu hyvä kun sä ja Saku ja toivottavasti muutkin pelaajat pidätte hyvän pelikunnon yllä.

  Ja vaikka teillä ei nyt olekaan ollut pelaamisia, niin on todella kiva kun kirjoittelet kuulumisiasi!

  Oli oikein kiva saada kuulla tuosta sun meriseikkailustasi!
  Vaikka tietäisikin sellaisen aluksen olevan siellä merellä,niin en ainakaan itse olisi osannut kuvitella millaista eläminen siellä aluksella on.
  Oikein paljon tsemppiä sinne sulle ja Sakulle!

 17. Mika Kaakinen sanoo:

  Nyt verkot tötterölle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>