Kanaa senegalilaisittain – osa 2 – Kanaa kookosriisillä

Senegalilaisen ruoan tutustumismatka jatkuu. Tykkään tämän keittiön selkeämakuisista ruoista, vaikka itse maut enemmän ja vähemmän totutusta poikkeavatkin. Jatketaan helpolla linjalla ja kanaruoalla, jonka afrikkalaisuus näkyy lähinnä kookosriisissä. Ruokaa kutsutaan myös jambalayan äidiksi, mitä en ihmettele. Upea lohturuoka, joka lämmittää myös talvella.
kookoskana_2

Tähän olisi pitänyt käyttää palmuöljyä, mutta en löytänyt sitä kestävästi tuotettuna, joten tyydyin kotimaiseen rypsiöljyyn. Palmuöljyn tuottaminen aiheuttaa turhan paljon sademetsien tuhoamista ja meiltä saa huippulaatuista kasviöljyä tilalle, joten käytetään sitä.

Herkullisen lämminhenkistä afrikkalaista keittiötä, ollos hyvä!

PS. Katso myös toinen senegelaisvaikutteinen kanaohje.

Kanaa kookosriisillä
8 broilerinkoipea tai rintafileetä
0,5 dl kasviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
5 dl jasmiiniriisiä
4 dl kookosmaitoa
4 dl kanalientä
1 limen mehu
1/2 dl korianteria, hienonnettuna
haudutettua vihreää kasvista höysteeksi
suolaa
mustapippuria

Mausta broilerinkoivet suolalla ja pippurilla. Kuumenna iso paistinpannu. Lorauta pohjalle öljyä. Paista koivet melkein kypsiksi ja nosta syrjään.

Ota suuri kattila ja laita se lämpenemään liedelle keskilämmölle. Lorauta pohjalle öljyä ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja riisi ja kuullota niitä pari minuuttia. Lisää mukaan kookosmaito ja kanaliemi ja kiehauta. Laske lämpöä, mausta suolalla ja pippurilla ja anna porista hiljalleen. Lisää mukaan kanankoivet ja anna hautua hiljalleen puolisen tuntia, kunnes riisi on kypsää.

Kun kaikki on valmista, purista mukaan limen mehut ja pyöräytä mukaan korianteria. Tarjoile paistettujen vihreiden kasvisten kera.
kookoskana

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Avainsanoina , , , , , , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Kanaa senegalilaisittain – osa 2 – Kanaa kookosriisillä

Kanaa senegalilaisittain – osa 1 – Kelewele-kana

Afrikkalainen ruoka on nousemassa ensimmäistä kertaa kunnolla esiin. Siitä on povattu lattariruokabuumin manttelinperijää. Puhe afrikkalaisuudesta on tietty yhtä typerää kuin nimittää jotain safkaa eurooppalaiseksi tai aasialaiseksi. Afrikka on pirun iso manner ja sinne mahtuu monen tyyppistä keittiötä ja kulttuuria. senegal_kana

Aloitin oman tutustumisen länsirannikolla sijaitsevasta Senegalista keittiömestari Pierre Thiamin kirjan myötä. Ruoat ovat maanläheisiä, täynnä lämpimiä makuja maalta ja mereltä. Houkuttelevia reseptejä löytyy runsaasti, mutta raaka-aineiden saatavuus meidän leveysasteilla heittää suurehkon haasteen.

Tein ensimmäisenä pari helppoa kanaruokaa, jotka antavat viitettä aurinkoisesta keittiöstä. Ei mitään erikoista, mutta silti mauiltaan erilaista. Senegalilaista soul foodia. Odotan talvea ja kirjan runsaita pataruokia.

Ensimmäinen kanaherkku on saanut innoituksensa ghanalaisesta katuruoasta nimeltään kelewele, jossa on paistettuja ja maustettuja keittobanaaneita. Uppopaistoon menevät tässä kuitenkin broilerin fileet senegalilaisittain jauhetulla maapähkinällä ja mausteseoksella kuorrutettuna. En löytänyt lisukkeeksi keittobanaaneja, joten korvasin ne kirjan vinkin pohjalta bataattimuusilla. Erinomainen kombo ja upeat värit!

Kelewele-kana
neljälle
4 broilerin fileetä tai koipea
2 dl maapähkinäjauhoa
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl sipulijauhetta
2 tl valkosipulijauhetta
2 tl cayennepippuria
1 tl mustapippuria
2 rkl suolaa
2 dl vehnäjauhoa
1 l maapähkinäöljyä (tai rypsi- tai auringonkukkaöljyä)
paistettuja keittobanaaneita tai bataattimuusia
kevyesti paistettua vihreää (esim. mangoldia, mustakaalia, punajuurenlehtiä jne.)

Sekoita isossa kulhossa maapähkinäjauhe ja mausteet. Pyöritä broilerin paloja kauttaaltaan seoksessa. Laita kulhon päälle kelmu ja anna maustua jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.
Tee bataattimuusi tai paista keittobanaanit. Paista vihreät kevyesti. Kuumenna frittiöljy 180 asteeseen. Pyöräytä kanapalat vehnäjauhoissa, ravistele turhat jauhot pois upota kuumaan öljyyn. Anna kypsyä 10-15 min. Tarjoile paistettujen keittobanaanien tai bataattimuusin kera sekä laita vielä höysteeksi paistettua vihreää.
senegal_pierre_thiam

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Avainsanoina , , , , , , , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Kanaa senegalilaisittain – osa 1 – Kelewele-kana

Lomatärppi: Viinitupa Vuorenmaja, Mänttä

Iloiset yllätykset ovat kulinaarisenkin elämän suola. Siinä missä mänttäläinen museoravintola Gösta vastasi korkealle asetettuja odotuksia, löytyi kaupungista muitakin ylpeydenaiheita. Sitä ei heti osaisi etsiä Mäntän metsiköstä sveitsiläis-suomalaista alppimajaa vimosen päälle viinilistalla. Ja kun höysteeksi isketään mukaan sveitsiläistyyppinen menu, jossa flammkuchen, raclette ja fondue lyövät kättä, on metsäinen aarre löytynyt.
vuorenmaja_ulkoa

Viinitupa Vuorenmajaa isännöi suomalais-sveitsiläinen pariskunta Anu ja Markus Schuoler, jotka pitävät raflaa pystyssä nyt toista kesää. Itse rakennuksella on myös tarina kerrottavana. Lainaan raflan sivuilta:
”Arkkitehti W.G. Palmqvistin suunnittelema Vuorenmaja eli ”huvimatkatupa Mäntänvuorelle hiihtäjiä varten” valmistui vuonna 1928 G.A. Serlachius Oy:n 60-vuotisjuhlia varten. Samaisella paikalla sijaitsi ennen Mäntänvuoren vanha, vuonna 1895 rakennettu, puinen näkötorni, joka kuitenkin purettiin huonon kuntonsa vuoksi jo vuonna 1916. Nykyinen Vuorenmaja rakennettiin näkötornin vanhoille sokkelikiville. Urheilukentältä ylös majalle johtava polku, Ratsupolku, rakennettiin vuonna 1932, ja sillä on harjoitellut ratsastusta mm. vuoden 1934 Miss Eurooppa Ester Toivonen, joka oli Serlachiuksen perheen kesävieraana useana vuonna.

Arkkitehti Palmqvist on suunnitellut myös Vuorenmajan kalusteet, jotka on sitten hänen piirustustensa pohjalta valmistettu Serlachius konserniin kuuluneella Kolho Oy:n uudella puusepäntehtaalla. Kalusteet ovat säilyneet hyvässä kunnossa ja ovat vielä nykyäänkin asiakaskäytössä majalla.” (Lue tarkempi historiikki täältä.)
vuorenmaja_edesta vuorenmaja_sali

Mutta mennään itse kokemukseen. Turhan lyhyeen sellaiseen. Tuli maistettua vain flammkuchenia, noita Keski-Euroopan vastineita pizzalle. Oma kokemukseni lajista on varsin hutera. Varsin maukasta antia olen nauttinut tamperelaisessa Wistub Alsacessa. Vuorenmajan versio (9,50 eur) on köykäisempi. Se on mukavan passeli lounaaksi ja loistava hiukopalaksi lasillisen kylkeen. Toimii parhaiten jaettuna, erilaisia makuja testaillen. Mutta mennään niihin lasillisiin. Vuorenmajan viinilista ja hinta/laatu pysäyttää. Tarjolla on 40 viiniä laseittain ja puolet niistä omaa maahantuontia.

Mitäs sanotte näistä? (12 cl/plo)
• Prüm Blue Riesling 6,90/42,-
• Pinot Noir Primus 2011 9,40/58,-
• Misciano Chianti 2005 8,50/52,-

Pullottain:
• Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2011, 45,-
• Barolo Vigna Cucco DOCG 2001, 79,-
• Barbaresco Rio Sordo DOCG 1999, 75,-

Huh, pistää aikas monen ”kaupunkilaisen” viiniraflan polvilleen. Ja kun miettii, että samassa pytingissä voisi nautiskella syssymmällä hyvällä porukalla raclettea ja fondueta alppimajahengessä…

Iso suositus kesä- yms. reissun varrelle tai omaksi reissukohteekseen.

EDIT 17.7. : Vuorenmaja kertoi tästä Facebookissa: ”On hienoa huomata, että tekemistämme arvostetaan ja saamme asiakkaat positiivisesti yllättyneiksi!
Janin blogissaan luettelemat viinit sattuvat kaikki olemaan yhteistyökumppanimme Jyväskyläläisen Vesilinnan maahantuontia ja varmasti mainitsemisen arvoiset. Toistaiseksi tuomme itse Vuorenmajalle nautittavaksi vain saksalaisia viinejä 4 pientilalta, joiden ei kyllä tarvitse lainkaan häpeillä näiden rinnalla; nimet vaan ovat vielä Suomessa tuntemattomia. Tavoitteenamme on jatkossakin tarjota asiakkaille helppo ja edullinen tie viinien maailmaan ilman pönötystä tai hifistelyä. Kellarin aarteiden pullohinnoittelussa seuraamme ravintola Groteskin viitoittamaa tietä ja käytämme kiinteää katehinnoittelua. Näin näidenkään herkkujen hinta ei kipua pilviin.
Tervetuloa siis jatkossakin maistelemaan ja nauttimaan eurooppalaisesta tunnelmasta Mäntänvuoressa!”

Viinitupa Vuorenmaja
Vuorentie 70, Mänttä
vuorenmaja_flammkuchen vuorenmaja_flammkuchen_lohi vuorenmaja_terassi vuorenmaja_kakku

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Avainsanoina , , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Lomatärppi: Viinitupa Vuorenmaja, Mänttä

Ravintola-arvostelu: Gösta, Mänttä

Vietimme kaveriporukalla viikonlopun Mäntässä. Lauantain ohjelmassa oli mm. kierros Serlachius-museoissa sekä lounas Gösta-museon nimikkoravintolassa. Kun raflaa pyörittää monissa liemissä keitetty keittiömestari Henry Tikkanen ja taustajoukoista löytyy muuan Pekka Terävä, tulee ennakko-odotukset laitettua väistämättä varsin korkealle.
gosta_sali

Upeaa modernia puuarkkitehtuuria esittelevän uudehkon lisäsiiven ravintolaa hallitsee Heikki Marilan massiivinen ”Mänttä”-maalaus. Sisustusta voisi kuvailla skandinaaviseksi. Lauantaina klo 14 tila on puolillaan, mutta tunnin päästä täynnä.

Valitsen listan ainoasta menukokonaisuudesta alku- ja pääruoan (yhdessä 38 eur + suositusviinit 18 eur). Lampaanpaistista sävelletty ”pastrami” saa höysteeksi punajuurta, kirsikkaa ja kirvelipestoa. Selkeitä makuja, luovasti yhdistellen, uusia makupareja löytäen. Kaikki harmoniassa keskenään. Juuri sellaista, jota kuvittelinkin saavani nauttia. Pauly-Bergweiler Riesling Feinherbin sitruksiset hapot raikastavat makukokemusta tahdikkaasti.
gosta_pastrami

Vaimolle Haugesundin silliä, ruskistettua voita ja varhaisperunoita (12 eur), jota voi kuvailla tismalleen samoin. Hieno tulkinta sillistä ja uusista perunoista päivitettynä muutama sykäys fiinimpään muotoon perusideaa kadottamatta. En ole sillin suuri ystävä, mutta tämän annoksen olisin vedellyt mieluusti itsekin.
gosta_silli

Pääruoaksi päivän kala-annos, siikaa, perunaterriiniä ja rapukastiketta, jatkaa suloisen suomalaista linjaa, jossa mauilla ei räiskitä, vaan yhdistellään varman tyylikkäästi sesonkia vahvasti kunnioittaen. Kukin osa on herkullista yksinään ja yhdessä entistä parempaa. Erityishuomion nappaa huippulöytö Espanjasta, Bassus Pinot Noir, jota pysähdyn maistelemaan kesken aterian parikin kertaa. Tätä on saatava lisää!
gosta_siika

Vaimon nokkosella maustettua kauraa, paistettua latva-artisokkaa, sydänsalaattia ja tomaattivinaigrette (16 eur) on lempeän täyteläinen kesäruoka ja hieno esitys kasvisruoan mahdollisuuksista ilman turhia kikkailuja. Risottomaisen mehevä, makujen tasapainoa.
gosta_kaura

Palvelu on rennon ystävällistä ellei peräti tuttavallista. Viinejä voisi esitellä tarkemmin kuin ”saksalainen Riesling”.

Ravintola Gösta edustaa minulle nykyistä suomalaista keittiötä puhtaimmillaan. Annokset suorastaan ylpeilevät raaka-aineillaan tekemättä niistä silti turhan suurta numeroa. Lautasella kun on joukkue eikä sooloilijoita. Yhdessä voitetaan.

Kun jo pelkät museot ovat päiväretken väärti, nostaa varmastikin Suomen paras museoravintola Mäntän ehdottomiin kesätarppeihin.

PS. Myös muu seurue hykerteli annoksistaan. Niistä kuvat alla. Lisäpinnat yllättävän toimivasta, taipuvasta tuolista, jollaista aloin toivoa kotiinkin.

Ravintola Gösta
Joenniementie 47 / taidemuseo Gösta, Mänttä
gosta_munakoisokeitto gosta_katkarapucocktail gosta_entrecote serlachius_museot

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Avainsanoina , , , , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Ravintola-arvostelu: Gösta, Mänttä

34 x kastikeresepti

Sanonnasta ”Kastikkeesta kokki tunnetaan” en pidä lainkaan. Soosit ovat vain yksi osa annosta ja niillä voi loistaa siinä missä jokaisessa muussakin komponentissa, vaikkakin niihin pääsee kätkemään muita osia enemmän kokin salaisuuksia. Kokonaisuudesta mä kokit tunnen.  Mutta ei dissata hitustakaan kastikkeita, vaan isketään niitä nippu tarjolle. Keräilin blogin historiasta parhaita sooseja yhteen ja laitoin niitä lavealla näkemyksellä otsikoiden alle. Toimivat huomattavasti laajemmaltikin, joten otsikossa lähinnä tarjoiluehdotus.

Kastikkeet ovat kaikki joko nestemäisessä tai tahnamuodossa. Jätin esim. lihaa sisältävät soosit toiseen kertaan.

MEKSIKOLAISTA:

Tomaattisalsa

Mangosalsa

Kuolema kastikkeella -salsa

Mango-retiisisalsa

Salsa verde

Mojo de ajo

Chimichurri

Guacamole

Mole
kuolema_kastikkeellaguacamoletomaattisalsa

 
PASTALLE YMS. ITALIALAISELLE:

Pesto alla Genovese

Rucolapesto

Paprikapesto

Mutti-tomaattikastike x 2

Punaviini-tomaattikastike

Saksanpähkinäkastike

Kermainen kantarellikastike
pesto_kastikegnocchi_saksanpahkina

 

BBQ

BBQ-kastike kahdella tapaa

Ginger ale -kastike
bbqkastike

 

KATURUOALLE JA DIPPAILUUN:

Tzatziki

Vegaaninen manteliaioli

Harissamajoneesi

Avokadotahna

Remoulade-kastike
tzatzikimanteliaioli

 

LIHALLE:

Sinihomejuustokastike

Mustikka-vodkakastike

Tartar-kastike

Punaviinikastike

Timjami-punaviinikastike

Tillikastike

Tilli-vodka-kermakastike

Teriyaki-kastike

Japanilainen pesto
Näyttökuva 2016-07-10 kello 19.47.04Näyttökuva 2016-07-10 kello 20.02.59Näyttökuva 2016-07-10 kello 21.14.34

 

 

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Avainsanoina , , , , , | Kommentit pois päältä artikkelissa 34 x kastikeresepti

Grillattu entrecôte ja chimichurri-kastike

Eletään jo heinäkuuta, mutta tuntuu, että kesä alkaa vasta nyt kunnolla startata. Kunnon kesäpäivistä on ollut sen verran taukoa ja tulot ja menot olleet sen verran tiheitä, että tietty kesäfiilis on ehtinyt jäädä taka-alalle. Toivottavasti alkava loma korjaa tilanteen kertaheitolla. entrecote_chimichurri_kastike

Tajusin juuri, etten ole tänä kesänä grillannut vielä kertaakaan naudanlihaa, mikä tarkoittaa käytännössä meillä entrecôtea. Asia oli onneksi helpolla oikaistu ja kun höysteeksi löytyi chimichurri-ohje Kira Weckmanin ja miehensä Michel Garzónin kirjasta Latinomakuja, oli lihaisa ilottelu valmiina starttaamaan. Kyseinen kirja sai meillä uuden elämän grilli- ja kesäkautena ja houkuttelevista resepteistä oli yhtäkkiä runsaudenpulaa.

VINKKI! Savusuolahiutaleet sopivat täydellisesti grilliruokaan ja tuovat sille hienostuneen viimeistelyn savunmakuun, joten tätä ruokaa varten ostettu paketti kyllä kuluu kesän aikana, kun muistat käyttää.

VINKKI 2! Naudan kypsyydet: Kypsä 70 °C, medium 60-65 °C, rosé 50-55 °C. Oma suosikki 57 °C, mutta yleensä menen näppituntumalla.

Grillattu entrecôte ja chimichurri-kastike
4 hlölle
800 g entrecôtea
rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria
savusuolahiutaleita

Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen kypsentämistä. Tee sillä välin chimichurri. Leikkaa liha 200 g pihveiksi ellet pyytänyt lihakauppiasta jo tekemään sitä.
Mausta pihvit suolalla ja pippurilla. Hiero hieman öljyä pihvien pintaan. Grillaa pihvit kuumassa grillissä ja anna sitten kypsyä hieman miedommassa lämpötilassa, kunnes pihvien sisälämpötila on haluamasi tai hitusen alle. Laita vielä folioon vetäytymään huoneenlämpöön 5-10 minuutiksi.
Ripottele pihvien päälle savusuolahiutaleita. Tarjoile chimichurrin kera (tai argentiinalaisittain superlihaisasti chorizo-makkaroiden kera.

Chimichurri-kastike
1/2 dl rypsiöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
4 rkl lager-olutta
1/2 sitruunan mehu
1 pieni sipuli tai 1/2 dl kevätsipulia, hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
pieni pala punaista paprikaa, hienonnettuna
tuoretta punaista chiliä maun mukaan, hienonnettuna
1 dl lehtipersiljaa, hienonnettuna
sokeria
suolaa
mustapippuria

Sekoita ainekset keskenään ja säädä chilillä, sokerilla, suolalla ja pippurilla mieleiseksi.

entrecote_illallinen entrecote_chimichurrilatinomakuja_kirja

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Avainsanoina , , , , , , , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Grillattu entrecôte ja chimichurri-kastike

Lasagne meksikolaisittain

Kokeilin hauskaa lasagneversiota, jossa täytteeksi meni meksikolaishenkisiä aineksia. Perusolemus säilyi kuitenkin lasagnena, mutta makua tulvi suuhun ovista ja ikkunoista. Lasagne ei ole silti tulinen, enemmänkin mukavan mausteinen. Sen sielu lepää raikkaan kipakassa salsassa.
PS. Tsekkaa myös muut lasagnereseptit!
lasagne_meksiko

Meksikolainen lasagne
2 purkkia ricottaa
2 pss pakastepinaattia, purista turhat nesteet pois
2 tl jauhettua juustokuminaa
1 kananmuna
500 g porsaan jauhelihaa
1 tl cayennepippuria
1 rasia herkkusieniä, siivutettuna
1,5 dl parmesaania, raastettuna
tomaattisalsaa (ohje alhaalla)
lasagnelevyjä
2-3 palloa mozzarellaa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Sekoita kulhossa yhteen ricotta, pinaatti, kananmuna, juustokumina ja mausta 0,5 teelusikallisella suolaa. Kuumenna paistinpannu ja paista sienistä nesteet pois. Nosta sienet syrjään. Kuumenna pannu keskilämmölle, lorauta pohjalle öljyä ja ruskista jauheliha. Mausta se cayennepippurilla. Lisää mukaan sienet ja 1 dl parmesaaniraastetta. Sekoita ja mausta suolalla ja pippurilla.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele lasagnevuoka kevyesti öljyllä. Lisää pohjalle kolmannes salsasta. Lado päälle kerros lasagnelevyjä. Lisää pinnalle puolet ricotta- ja jauhelihaseoksista. Laita päälle mozzarellaa. Lado kerros lasagnelevyjä. Levitä päälle puolet jäljelläolevasta salsasta. Laita pinnalle loput ricotta- ja jauhelihaseoksista. Lado kerros lasagnelevyjä. Peitä pinta lopulla salsalla. Laita vielä päälle loput mozzarellasta ja parmesaanista. Lorauta päälle vielä hiukan oliiviöljyä. Peitä vuoka foliolla ja laita uuniin 40 minuutiksi. Ota sen jälkeen folio päältä pois ja nosta uunin lämpöä 225 asteeseen ja paista pintaan kauniin kullanruskea väri kupliva juustopinta, noin 10 min. Ota uunista ja anna vetäytyä muutama minuutti ja laita tarjolle.

Tomaattisalsa:
2 chiliä, esim. jalopeno, hienonnettuna
1/2 punasipuli, hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä
1 tlk tomaattimurskaa tai 400 g tuoreita tomaatteja, pilkottuna ja siemenet poistettuna
2 limen mehu
1/2 punttia korianteria
0,5 dl kasviöljyä
suolaa
mustapippuria

Yhdistä kaikki ainekset ja surauta sileäksi. Voit jättää toki karkeammaksikin, kuten itse tein. Maista ja mausta mieleiseksi.
lasagne_meksiko_tayte

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Lasagne meksikolaisittain

Lehtikaali-retiisi-fenkoli-ricottasalaatti

Tässä blogissa ei ole liiemmin nähty salaatteja. Siihen on muutama tietoinen syy. Vaimo on huomattavan paljon parempi salaateissa kuin minä ja samalla ne sujahtavat liki poikkeuksetta morsiamen blogiin. Toinen syy ärsyttää itseäni. Pidän salaateista, mutta pääruokana onnistun poikkeuksetta ikään kuin kyllästymään syömiseen puolivälissä, vaikka nälkää vielä riittäisi ja sapuska olisi hyvää. En osaa selittää sitä paljoa paremmin. Salaateissa on vain huomattavan paljon enemmän syötävää kuin ”perusruoassa”. Kuulostaa tyhmältä ja on sitä, mutta niin se vain kohdallani menee.
lehtikaalisalaatti_2

Siksipä oikein väen väkisin tein sellaisen salaatin, joka upposi lisukkeena loistavasti. Se on kaikkea muuta kuin perinteiset salaatit. Siinä ei varsinaista salaattia ole missään muodossa. Mutta makua ja luonnetta sitäkin enemmän.

VINKKI! Mikäli veitsi ei ole tarpeeksi terävä tai ohuen ohuiden kasvislastujen veistely pelottaa, käytä kuorimaveistä.
VINKKI 2! Voit vaihtaa lehtikaalin mustakaaliin, mutta paista silloin vielä varovammin tai pehmitä lehti hieromalla oliiviöljyä, punaviinietikkaa, sitruunamehua ja suolaa pintaan.

Lehtikaali-retiisi-fenkoli-ricottasalaatti
1 pss lehtikaalia (tai saman verran puutarhasta, ei oo niin tarkkaa)
0,5 dl punaviinietikkaa
0,5 sitruunan mehu
5 retiisiä, ohueksi siivutettuna
1 fenkoli, ohueksi siivutettuna
60 g ricotta salataa (sitä kiinteää, voi korvata halloumilla tai fetalla)
valkosipulikrutonkeja murskattuna (ohje alla)
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Trimmaa tai leikkaa lehtikaalin keskiruoto pois. Siivuta lehtikaali parin sentin siivuiksi poikittain. Lämmitä paistinpannu keskilämmölle ja lorauta pohjalle pari ruokalusikallista öljyä. Paista lehtikaalia pannulla varovasti, juuri sen verran, että se pehmiää, mutta ei ala ruskistua ja kuivua. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kaada lehtikaalisoirot pannulta kulhoon. Kaada mukaan punaviinietikka ja sitruunamehu. Leikkaa ricotta ohuiksi suikaleiksi tai sitten pieniksi kuutioiksi. Sekoita ainesosat keskenään ricottaa ja krutonkimurua lukuun ottamatta. Ripottele ricottalastut ja krutonkirouhe pinnalle, rouhi myllystä vielä hiukan suolaa ja mustapippuria päälle ja laita tarjolle.

Valkosipulikrutongit
vaaleaa, päivän pari vanhaa leipää
oliiviöljyä
valkosipulinkynsi
suolaa
mustapippuria

Leikkaa leipä sentin siivuiksi. Leikaa siivuista reunat pois. Iske kuorittu valkosipulinkynsi lyttyyn veitsen lattealla terällä. Lorauta lämpimälle paistinpannulle hiukan oliiviöljyä ja laita mukaan valkosipuli. Laita mukaan leipäkuutiot ja paista/paahda niitä, kunnes ne ovat rapsakoita, mutta eivät palaneita. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna jäähtyä.
lehtikaalisalaatti_1

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Avainsanoina , , , , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Lehtikaali-retiisi-fenkoli-ricottasalaatti

Meksikolainen juhannus

Juhannus on mielestäni täydellinen hetki meksikolaiselle ruoalle. Se on maukasta, rentoa, makumaailmaltaan yllättävänkin moninaista ja parhaimmillaan hyvällä porukalla nautittavaa. Se voi olla raikasta tai syvää, pirun tulista tai ihanan kesäistä. Toiset ruokalajit syntyvät nopsaan, toiset taas vaativat pitemmän haudutteluajan. Lisäksi tässä lajissa pääsee oikaisemaan monessa kohtaa, mutta älä ihmeessä kaikissa. Tortillat ja salsat syntyvät kädenkäänteessä ja ovat eri planeetalta kaupan kaman kanssa. Erilaisia ainesosia pystyy yhdistämään toisiin ruokiin ja kun niitä on tehty tarpeeksi suuri määrä, pääsee napsimaan kätevästi myös nopeaa hiukopalaa saunan lämmetessä.

TACOTÄYTTEET & TORTILLAT

Baja Fish Taco eli kalataco chilimajoneesilla ja mango-retiisisalsalla
baja_fish_taco

Kala-taco chipotle-limemajoneesilla
kalataco

Kuhatacot ja tomaattisalsa
kuhatacoChilinen lihahöystö
meksiko_karitsa

Mole-kastike ja oluessa haudutettu possunposki -taco
mole

Oluessa haudutettu ja riivitty karitsanpotka tacon väliin
lihahoysto

Kurpitsa-chorizo -taco marinoidulla punasipulilla
chorizo_taco

Maissi-vehnätortillat
maissivehnatortilla

Vehnä- ja maissitortillat
lihataco

PADAT

Chili con carne
chiliconcarne

Chilinen possupata
chilipata

LISUKKEET
Guacamole ja mangosalsa
guacamole

Juopuneet pavut
juopuneet_pavut

Chipotleriisi
chipotleriisi

Kuolema kastikkeella – pirun tulinen salsa
kuolema_kastikkeella

MUUT
Chimichanga – uppopaistettu burrito
chimichanga

Enchiladat riivityllä barbacoa-täytteellä
barbacoa

Meksikolaiset lihapullat tomaattikastikkeella
meksiko_lihapullat

JÄLKIRUOKA
Feta-mansikat
fetamansikat

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Avainsanoina , , , , , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Meksikolainen juhannus

Feta-mansikat – supersimppeli jälkiruoka

Tässä blogissa ei liiemmin jälkiruoilla iloitella. Johtuu ihan siitä, ettei niitä liiemmin nautita meidän perheessäkään. Siksi tämä meksikolainen pieni jälkkärintapainen tekee poikkeuksen. Se on äärimmäisen helppo, nopea, maukas, hauska, sesonkia myötäilevä eikä liian makea. Toimii täydellisesti myös cocktail-palana kuohuvan kylkeen.

En kirjoita ohjeeseen määriä. Ne menevät enemmän silmämääräisesti ja juustosiivun paksuudella voi säädellä makua ja makeutta aika paljon.

HUOM! Amaranttia voi olla vaikeampi löytää marketeista. Sen voi korvata esim. hirssillä. Tai vaikka hienolla sokerilla, mutta lopputulos on silloin makeampi ja tylsempi.
fetamansikat

FETA-MANSIKAT
mansikoita
fetaa
juoksevaa hunajaa
fenkolinlehtiä
amaranttia (ei pakko, antaa rakennetta)

Paahda amaranttia kullanruskeaksi kuivalla pannulla. Leikkaa fetasta mieleisesi paksuinen jalusta mansikalle (itse tykkäsin sentin siivusta). Aseta juuston päälle fenkolinlehtiä. Laita mansikka päälle. Lorauta hunajaa päälle. Ripottele pinnalle amaranttia.

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Avainsanoina , , , , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Feta-mansikat – supersimppeli jälkiruoka