Pizzafriikin paluu

Armaat ystävät,

lupailin jo jokin aika sitten pizzapohjan ohjetta. En ole voinut julkaista sitä, koska kehittely on ollut kesken. En yksinkertaisesti ole ollut siihen tyytyväinen, kunnes nyt!

Olen jo sisäistänyt ja hyväksynyt sen tosiasian, että tavallisessa kotiuunissa ei yksinkertaisesti ole mahdollista tehdä täydellistä pizzaa. Mutta sehän ei estä yrittämästä päästä mahdollisimman lähelle, ja nyt tuntuu, että miljoonan kokeilun kautta pizzantekotekniikkamme on vihdoin sellainen, johon voin olla tyytyväinen.

Photobucket

Tämä postaus sisältää grammantarkkaa hifistelyä eikä ole oikotie onneen -tyyppinen resepti, joten jos moinen ärsyttää niin lopeta lukeminen nyyyyyt.

Pizzataikinan ohje on yhdistelmä monista miljoonista ohjeista joita olemme (puhun siis koko ajan monikossa, koska taloutemme toinen osapuoli on yhtä paha pizzafriikki kuin minä ja tämä projekti on ollut meille sellainen yhteinen juttu, vähän niinkuin lapsi on joillekin pariskunnille… heh heh.) kokeilleet ja sitten valinneet kaikista parhaat palat ja toimivimmat jutut.

Ensin varusteluun:

kotiuuni ei ole pizzauuni, mutta askelta lähemmäksi pääsee ostamalla leivinkiven. Niitä saa isompien tavaratalojen astiaosastoilta, maksavat noin 20-40 euroa. Leivinkivi on pizzanpaiston lisäksi kätevä myös kaikenlaisten leipien ja karjalanpiirakoiden paistamisessa!

Jauhon pitää olla tipo 00-vehnäjauhoa. Kuulostaa hirveältä hifistelyltä, mutta tulette olemaan tyytyväisiä, kun kerron että sitä saa jopa Lidlistä eurolla pussin! (Lidlissä sitä tosin myydään ihan vain nimellä luomuvehnäjauho -- 00-luokitus selviää vasta jos lukee ulkomaankiälisii tuoteselosteita. Krrrhm.)

Photobucket
(Kuvat on huonoja ja rumia, koska uunituoreen pizzan tuoksuessa on vähän vaikea keskittyä kuvaamiseen kun haluaa vaan iskeä kimppuun!)

Juustona meillä käytetään pelkästään pallomozzarellaa. Tiedän, että monien mielestä pizza kaipaa myös jotain raastettua juustoa, mutta… no, ei mun mielestä :D Aika moni kauhistelee pallomozzarellan hintaa, mutta eihän se oikeastaan ole kilohinnaltaan sen kalliimpaa kuin joku emmentalikaan. Ja meillä pizzoihin ei tosiaan tule yleensä mitään muuta täytettä tomaatin, mozzarellan ja basilikan/rucolan sijaan, joten juustosta voi hyvin maksaa sen euron per pizza. Suosittelen.

Tomaattikastike tehdään meillä seuraavasti: kaadetaan kasarin pohjalle reilusti oliiviöljyä, kuumennetaan ja lisätään silputtuja valkosipulinkynsiä (joskus laitetaan myös salottisipulia) sekä yrttejä. Lisätään 1 tölkki paseerattua tomaattia (ei tomaattimurskaa) ja 1 iso tölkki tomaattipyreetä, suolaa, mustapippuria ja yrttejä, annetaan keittyä kasaan suunnilleen vartin verran.

Tomaattina meillä käytetään Muttia. Moni on hehkuttanut sitä minulle, ja olen aina pitänyt sitä sellaisena joo joo -juttuna, mitä eroa jollain tölkkitomaatilla nyt voi muka olla… Sitten maistoin ja totesin olleeni niin kovin, kovin väärässä. Nykyään olen Mutti-uskovainen. Erona muihin tomaattisäilykkeisiin on se, että
Muttin tomaatit on oikeasti poimittu kypsinä, eli maku on mukavan mehevä. (Ja ei, tämä ei ole maksettu mainos.)

Viimeisenä on todettava ikävä tosiasia: pizzan tekeminen kotona on aina vähän henkimaailman hommaa. Saatat tehdä kahden pizzan taikinan, käsitellä ne samassa keittiössä, paistaa samassa uunissa 5 minuutin päässä toisistaan, ja silti voi käydä niin että toisesta pizzasta tulee ilmakuplaisen rapea ja toisesta tiivis lättänä. Huoh. Ei auta ajatella kuin niin, että sitten kun pizza onnistuu se on tosiaankin niiden epäonnistenkin kertojen arvoista. Tällä taikinalla ei onneksi ole tullut sentään koskaan vielä syömäkelvotonta (tai edes pahaa) yksilöä.

Photobucket

Tällä tekniikalla olemme onnistuneet siinä mitä haettiinkin: pizzassa, jossa on päältä rapeat ja sisältä pehmeät mutta ilmavat reunat, ja keskusta joka on ohut, rapea ja napakka mutta siivua nostaessa kuitenkin taipuu hieman täytteiden painosta alaspäin. Ja tietysti niitä himottuja ILMAKUPLIA!

Olemme huomanneet että pizza onnistuu kun tekee kaiken päinvastoin kuin perinteisissä ohjeissa käsketään: käytetään kylmää vettä, kohotetaan taikina jääkaapissa ja käytetään se oliiviöljy tomaattikastikkeeseen eikä pohjaan.

Akuuttiin ja äkilliseen pizzanhimoon tätä ohjetta ei tosin voi käyttää, koska taikinan tekeminen kestää kaksi vuorokautta :) Tärkein vinkki on se, että taikinaa pitää kohdella hellästi kuin pikkuvauvaa (sanoinko jotain siitä, että tämä projekti on meille vähän sama kuin lapsi joillekin pariskunnille… olin tosissani. No en sentään. Ei vaan olinpas).

Pizzapohja (2 kpl)

180 g kylmää (!) vettä
10 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
300 g 00-vehnäjauhoja

Murustele hiiva veteen ja liuota -- voit käyttää apuna vaikka vispilää.
Lisää sen jälkeen suola.
Lisää jauhot ja vaivaa kaikki ainekset sekaisin tasaiseksi taikinaksi -- tämän kummemmin taikinaa ei tarvitse vaivata.

Peitä kulho muovikelmulla ja laita jääkaappiin kohoamaan 48 tunniksi.

Laita leivinkivi uuniin ja kuumenna uuni niin kuumaksi kuin saa -- meillä uuni lämpeää 300 asteeseen. Jos et omista leivinkiveä, voit hätävarana käyttää tavallista uunipeltiä, älä kuitenkaan käytä kummassakaan tapauksessa leivinpaperia. Tärkeää on, että kuumennat pellin/leivinkiven uunissa niin kuumaksi kuin mahdollista jo ennen kuin isket pizzan sen päälle. Suosittelen kuitenkin ehdottomasti leivinkiveä!

Varaa tomaattikastike, viipaloitu juusto ja muut täytteet valmiiksi, sillä täyttämisvaiheessa on oltava nopea!

Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Jos taikina on liimautunut kulhon reunoille, kaavi se varovasti (!) nuolijaa apuna käyttäen jauhotetulle pöydälle. Kohtele taikinaa äärimmäisen hellävaraisesti, älä vaivaa tai kaulitse ja varo kaikenlaisia iskuja. Ota taikinapala ja tartu kummallakin kädellä yläreunasta kiinni niin että alareuna roikkuu. Lähde pyörittämään taikinapalaa siirtämällä käsiä reunoja pitkin niinkuin pyörittäisit auton rattia tai ruoria. Kun taikina on venynyt sopivan kokoiseksi, ota leivinkivi uunista ja lätkäise pohja sen päälle.

Lisää pohjalle tomaattikastike ja muut täytteet -- varo sormia! Olen harkinnut pizzalapion ostoa, jotta pizzan voisi ensin täyttää ja vasta sitten lisätä tulikuumalle kivelle, mutta toisaalta on hyväkin että pohja ehtii hetken paistua kiven päällä ennenkuin koko pizza isketään uuniin -- täytteet kun tuppaavat joka tapauksessa paistumaan hiukan pohjaa nopeammin.

Paista pizzaa n. 4-5 minuuttia uunin ylimmällä tasolla. Tarkkaile koko ajan -- ota pizza uunista heti kun juusto on mukavasti ruskistunut ja reuna näyttää sopivasti ruskistuneelta, kohonneelta ja paistuneelta. Liian kauan paistunut pohja on kuivakka ja tiivis.

Aihe(et): Leivonnaiset, suolaiset, Välimerelliset, Yleistä jorinaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.